DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Attīstības sadarbības projektu īstenotāji veicina Latvijas atpazīstamību Āfrikas valstīs

No 2024. gada 21. aprīļa līdz 25. aprīlim Nairobi, Kenijā, norisinājās “Savienotās Āfrikas samits” (Connected Africa Summit), kurā piedalījās arī abi Ārlietu ministrijas finansēto attīstības sadarbības projektu Āfrikas valstīs īstenotāji – biedrība “Riga TechGirls” un biedrība “Ekonomiskā Sadarbība un Investīcijas Latvijai” (#esiLV). Latviju samitā pārstāvēja arī Latvijas Attīstības sadarbības aģentūra, kuras funkcijas kopš 2022. gada pilda Centrālā finanšu līgumu aģentūra (CFLA).

Gan digitalizācija, gan dzimumu līdztiesība ir Latvijas attīstības sadarbības prioritātes. Tās ir nozīmīgākās pasākumu tēmas arī Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes kampaņā. Dalība samitā deva iespēju Latvijai parādīt sevi pozitīvā gaismā abās šajās jomās, kļūstot atpazīstamākai Āfrikas kontinenta valstīs un citu starptautisko partneru vidū.

25. aprīlis samitā tika veltīts starptautiskajai dienai “Meitenes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē”. Šajā dienā #esiLV valdes locekle Ieva Jākobsone-Bellomi piedalījās paneļdiskusijā par dzimumu digitālās plaisas izskaušanu Āfrikā (Closing the Gender Digital Divide in Africa)savukārt “Riga TechGirls” valdes locekle Aiva Staņēviča uzrunāja auditoriju paneļdiskusijā par sieviešu un meiteņu līderību IKT jomā (Women and Girls Leadership in ICT).

Dalībai samitā bija apstiprināta arī #esiLV attīstības sadarbības projekta “Viņa pārveido pasauli” (“She Rebuilds the World”) absolvente no Zambijas, kas deva iespēju nepastarpināti  dzirdēt par Latvijas ieguldījumu un potenciālu.

Informācija par “Riga TechGirls” un #esiLV 2023.-2024. gadā īstenojamajiem attīstības sadarbības projektiem Āfrikā atrodama šeit.

Informācijai

Samita galvenais organizators bija Kenijas Informācijas, komunikāciju un digitālās ekonomikas ministrijas pakļautībā esošā IKT iestāde (ICT Authority). Samits pulcēja Āfrikas valstu vadītājus, IKT ministrus, sabiedriskā, nevalstiskā un privātā sektora pārstāvjus, starptautiskos, tostarp attīstības sadarbības, partnerus utt. Forumā aktīvi iesaistījās arī D4D (Digital for Development) sekretariāts. D4D ir neformāla ES platforma, kurai Latvija pievienojās 2023. gada oktobrī. Piedaloties “Savienotās Āfrikas Samitā”, Latvija apliecināja sevi kā pilnvērtīgu ieinteresēto partneri un pavēra iespējas tālākai iesaistei lielāka apjoma attīstības sadarbības projektos digitalizācijas jomā.

Latvijas dalība samitā īstenota publiskās diplomātijas programmā Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes lobija kampaņas atbalstam. Kampaņas mērķis ir nodrošināt Latvijas sekmīgu ievēlēšanu 2025. gada vēlēšanās ANO Drošības padomē uz laiku no 2026. līdz 2027. gadam, kur uz vēlētā locekļa vietu Latvija kandidē pirmo reizi. Tās moto – “Kopā par mieru un noturību”. Dalība ANO Drošības padomē būtu viens no nozīmīgākajiem instrumentiem Latvijas ārpolitisko interešu īstenošanai un aizstāvēšanai, kā arī ļautu vēl vairāk paplašināt Latvijas starptautisko sadarbību, dodot ieguldījumu pasaules mieram un noturībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI