E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32332
Lasīšanai: 2 minūtes

Tirgotājam jāievēro rotaļlietu drošuma noteikumi

J
jautā:
10. aprīlī, 2024
Liene

Labdien! Sakiet, lūdzu, kas pēc likumiem ir nepieciešams, lai internetā pārpārdotu preces, tai skaitā no citām valstīm (piemēram, bērnu apģērbu, rotaļlietas)? Sapratu, ka jāreģistrējas kā pašnodarbinātai personai vai SIA u. c. un jāmaksā nodokļi. Galvenais jautājums –, vai ikvienam ir tiesības veikt jebkuru preču pārpārdošanu bez speciālās atļaujas/ierobežojumiem? Vai jāsaņem atļauja tieši no preču izgatavotāja? Kādas likuma normas regulē šo jautājumu? Kas vēl var būt nepieciešams? Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas nodokļu un grāmatvedības kārtošanu reglamentējošie normatīvie akti neaizliedz iegādāties preces pārdošanai, lai gūtu peļņu. Lai nodokļu maksātājs savā grāmatvedībā norādītu informāciju par iegādāto preci, darījums jāpamato ar attaisnojuma dokumentu. 

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir skaidrojis, kādas prasības jāievēro, veicot distances tirdzniecību. Ar informāciju par distances tirdzniecību varat iepazīties PTAC mājaslapā.

Ja iegādājas preces, lai tās pārdotu tālāk, jāiepazīstas ar tirgotāja sniegto informāciju.

Rotaļlietu izplatīšanai tirgū ir specifiskas prasības. Ministru kabineta noteikumi Nr. 132 “Rotaļlietu drošuma noteikumi” noteic, ka rotaļlietas Latvijas tirgū atļauts piedāvāt tikai tad, ja tās atbilst drošuma būtiskajām prasībām un ir marķētas ar CE zīmi. Noteikumos ietvertas arī citas prasības, kas jāievēro rotaļlietu tirgotājiem, turklāt noteikumi regulāri tiek papildināti.

Ja saimnieciskā darbība notiks tīmekļvietnē, mobilajā lietotnē vai interneta platformā, kurā klients var pasūtīt preci vai pakalpojumu un/vai par to samaksāt, tad Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē struktūrvienība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas