E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32255
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai vajag atļaujas, ja apmeklētājiem vēlas piedāvāt ēdienu un alkoholu

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Jānis

Labdien! Esmu reģistrējies kā pašnodarbinātais. Nomāju telpas no privātīpašnieka un veicu tajās savu saimniecisko darbību. Es izgatavoju dažāda veida nestandarta un unikālus koka darinājumus. Mans klientu loks ir strauji palielinājies, tādēļ es sāku regulāri rīkot izstādes un pasākumus savās telpās. Uz tiem pulcējas daudzi cilvēki, es viņiem rādu savus darbus, tādējādi reklamējot sevi. Jau labu laiku izstādēs un pasākumos plānoju pasniegt uzkodas, ēdienu un alkoholiskos dzērienus, lai cilvēki brīvā gaisotnē bauda maltīti un dzērienus, vienlaikus novērtējot manus darbus. Pasākumi ir gan privāti, gan atvērti jebkuram. Man ir daži jautājumi par saistītajiem tiesību aktiem. Vai savos pasākumos kā pašnodarbinātais es drīkstu iegādāties alkoholu Latvijā un to pasniegt klientiem? Es neko nepārdodu, neražoju, tikai nopērku un uz vietas pasniedzu. Vai tādā gadījumā man ir nepieciešama kāda atļauja vai licence, un kā to dabūt, cik tā maksā un cik ilgi darbojas? Vai kaut kas mainās, ja uz manu pasākumu klienti ņem līdzi savu alkoholu lietošanai? Vai tādā gadījumā ir nepieciešama atļauja? Vai tad, ja savās telpās organizēju pasākumus un plānoju pats gatavot un pasniegt dažāda veida aukstās un siltās uzkodas, arī ir nepieciešama kāda atļauja? Kā to iegūt, cik tā maksā un cik ilgi darbojas? Ja plānoju piesaistīt ēdinātājus, kuri gatavos ēdienus vai nu savās, vai manās telpās, bet tie tiks pasniegti manās telpās, vai tādām darbībām ir nepieciešama atļauja? Paldies jums par iespēju izskatīt manus jautājumus un sniegt profesionālas atbildes, kas man ir ļoti būtiskas, lai saprastu, kā veicināt savu saimniecisko darbību, nepārkāpjot likumu.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai sniegtu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, ir nepieciešams saņemt dažādas atļaujas: reģistrēt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietu (reģistrē Pārtikas un veterinārais dienests); saņemt licenci alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai (izsniedz Valsts ieņēmumu dienests); saņemt atbilstošo atļauju pašvaldībā.

Iesaistoties pārtikas apritē, ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā. To nosaka Pārtikas aprites uzraudzības likuma 5. pants.

Alkoholisko dzērienu ražošanas un izplatīšanas tiesiskais regulējums noteikts Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Tirdzniecības priekšnosacījumi ir noteikti likuma 3. pantā (licences saņemšana), 5. pantā un 6. pantā. Alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecības licenci, alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licenci un alus mazumtirdzniecības licenci izsniedz Valsts ieņēmumu dienests. Informācija par to atrodama šeit.

Ja tiek tirgots alkohols, jāņem vērā arī konkrētās pašvaldības saistošo noteikumu prasības (likuma 8. pants).

Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 10. pants noteic, ka par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu publiskā vietā, izņemot vietas, kur alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību patērēšanai uz vietas atļāvusi pašvaldība vai Valsts ieņēmumu dienests, vai par atrašanos publiskā vietā tādā reibuma stāvoklī, kas traucē sabiedrisko kārtību vai drošību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām (līdz 350 eiro).

Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 8. punktā noteikts aizliegums iegādāties akcīzes preces no personām, kurām nav atbilstošas speciālas atļaujas (licences) komercdarbībai ar akcīzes precēm, izņemot šajos noteikumos noteiktos gadījumus.

Speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar akcīzes precēm VID izsniedz Komercreģistrā reģistrētam komersantam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas