DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitātē, piedaloties ASV pārstāvim, spriež par efektīvāko zinātnes finansējuma modeli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, piedaloties Argona Nacionālās laboratorijas (ASV) pārstāvim Dr. Āronam Greko (Aaron Greco) un LU rektoram prof. Indriķim Muižniekam, notiek diskusija par visefektīvāko veidu, kā attīstīt zinātni un tehnoloģiju pārnesi. Diskusijas mērķis ir ģenerēt idejas un Universitātē atrast vislabākos risinājumus zinātnes komercializācijai un piedāvāt ieteikumus valsts, tostarp Izglītības un zinātnes ministrijas līmenī, zinātnes veiksmīgākai attīstībai.

"Apspriedē mēģinām saprast, kas zinātnes finansēšanā ir labi, kas slikti un ko varam Latvijā mainīt, uzlabot, lai pietuvotos mērķim -  nonāktu gan pie izglītības, gan mūsu tautsaimniecības efektīvākas un ātrākas attīstības," šīsdienas diskusijas nozīmīgumu raksturo LU Fizikas un matemātikas fakultātes vadošais pētnieks, MMC konsultants Dr.phys. Mihails Ščepanskis.

Apspriedē piedalās LU rektors Indriķis Muižnieks, kuram ir aktīva pozīcija zinātnes komercializācijas jautājumā. LU ir liels spēlētājs ne tikai izglītības, bet arī tehnoloģiju jomā Latvijā. Diskusijā LU zinātnieku pārstāvji – Lauma Muižniece no LU Zinātniskās darbības un projektu departamenta un Ilze Grante no LU Mediju un mārketinga centra. Viņas iepazīstina ar LU attīstību šajā virzienā, ar jau izmantotajiem instrumentiem un nākotnes redzējumu.

Diskusijā tiek gūts iespaids, kā tehnoloģiju pārnese notiek progresīvā  zemeslodes pusē, jo piedalās viesis no ASV - Argona Nacionālās laboratorijas (ASV) pārstāvis Dr. Ārons Greko (Aaron Greco), kurš izskaidro, kā politikas līmenī  un ar kādiem instrumentiem zinātne tiek finansēta un kā sistēma tiek sakārtota Amerikā, kā tiek veidota tehnoloģiju pārnese jeb komercializācija –  kāda ir politika attiecībā uz start-up  un spin-off uzņēmumu veidošanu.  

"Ārons Greko diezgan ilgu laiku ir strādājis ASV Enerģijas departamentā. Tam pieder septiņas nacionālas laboratorijas, kur  ASV realizē savu zinātnes atbalsta un jaunu tehnoloģiju radīšanas politiku," Amerikas pārstāvja dalības svarīgumu diskusijā uzsver M. Ščepanskis.

 "LU ir diezgan liela rīcības brīvība," tehnoloģiju pārneses jautājumā uzsver M. Ščepanskis. "Latvijas Universitāte cenšas radīt instrumentus, lai stimulētu tehnoloģiju pārnesi un privāto un publisko sadarbību. To var risināt ne tikai valsts, bet arī Universitātes līmenī."

ASV ir labs paraugs, no kā tehnoloģiju jomā mums ir, ko pamācīties. Tur tehnoloģiju attīstība ir ļoti augstā līmenī, ko var redzēt pēc jauno uzņēmumu skaita, pēc augsti tehnoloģisko uzņēmumu skaita. Un nenoliedzami tādi rodas pārdomātas valsts politikas rezultātā.

 

Latvijas Universitātes Mediju un mārketinga centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI