SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
27. augustā, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
1
6
1
6

Bērnu zobārstu pieejamība ārpus darba laika un brīvdienās

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja zobs bērnam sācis sāpēt vakarā vai brīvdienās, palīdzība meklējama pie dežūrārsta un par ārstēšanu vecākiem būs jāmaksā.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārstniecības pakalpojumi pilnā apmērā tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem. Tomēr jārēķinās: ja zobiņš sācis sāpēt darbdienas vakarā vai brīvdienās, var būt grūtības saņemt zobārsta palīdzību, turklāt par šo pakalpojumu visticamāk būs jāmaksā.
īsumā

Bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti:

  • apmeklē zobārstu vai zobārstniecības iestādi, kas ir noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu;
  • ja pakalpojums tiek saņemts ārsta darba laikā pēc iepriekšēja pieraksta.
Diennakts zobārstniecības palīdzību neatliekamos gadījumos nodrošina Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs Rīgā.

Bērni līdz 18 gadu vecumam ir atbrīvoti no pacientu iemaksas, kā arī zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti pilnā apmērā. To paredz  2006.gada 19.decembra Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība" 10.1.punkts. MK noteikumu 14.1.punkts noteic, ka no valsts budžeta tiek apmaksāta arī pirmreizēja konsultācija par ortodontisko ārstēšanu (zobu sakodiena korekcija ar breketēm, platīti u.c.), savukārt bērniem iedzimtu sejas-žokļa šķeltņu gadījumos ortodontiskā ārstēšana tiek apmaksāta līdz 22 gadu vecumam. No valsts budžeta bērniem līdz 18 gadiem tiek apmaksāts arī zobu higiēnista apmeklējums reizi gadā. Bet 7, 11 un 12 gadu vecumā pie higiēnista bez maksas iespējams vērsties divas reizes gadā.

Tomēr ne visi zobārsti ārstēs bērnu bez maksas. Jāņem vērā, ka par zobu labošanu bērnam nav jāmaksā tikai tādā gadījumā, ja vizīte ir pie zobārsta vai zobārstniecības iestādē, kas ir noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par valsts apmaksātu plānveida zobārstniecības palīdzību bērniem līdz 18 gadu vecumam. Informācija par tām ārstniecības iestādēm un zobārstu praksēm, kuras ir noslēgušas līgumu ar NVD, ir atrodama dienesta mājaslapā sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" – "Zobārstniecības palīdzība".

NVD sarakstā iekļautās zobārstniecības prakses par valsts līdzekļiem apmaksātu plānveida zobārstniecības palīdzību sniedz ārsta darba jeb pieņemšanas laikā. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniegšana un saņemšana ir iepriekš pieteikta – pacients uz vizīti pie stomatologa ir iepriekš pierakstījies.

Tā kā zobu sāpes būtu dīvaini uzskatīt par plānotām, tās arī bērnus piemeklē negaidīti. Šādu situāciju ārstniecībā mēdz dēvēt par akūtu, tādēļ vecāki ar sasirgušo bērnu zobārsta darba laikā var mēģināt griezties bez pieraksta. Tad pacientam, lai saņemtu valsts apmaksātu pakalpojumu, var tikt piedāvāta iespēja gaidīt t.s. "dzīvajā rindā".

Bērnam zobs sāp vakarā vai brīvdienā. Ko darīt?

Vispirms ir jāizvērtē, vai problēma ir akūta vai nepieciešama neatliekamā palīdzība. Ar akūtiem gadījumiem saprot stāvokli, kad tālāka slimības gaita tiešus draudus dzīvībai nerada. Kā norādīts Latvijas Zobārstu asociācijas mājaslapā,  akūti gadījumi ir:

  • zobu traumas un zobu sāpes,
  • iekaisumi, kas iespaidojami ar sāpju remdējošiem medikamentiem.

Sāpju cēloņi var būt, piemēram, arī pulpīts, periodontīts, perikoronīts vai izkritusi plomba utt. Šādos gadījumos palīdzība ir jāsniedz plānveidā pēc pieraksta darbdienas garumā vai 24 stundu laikā.

Protams, vecākiem, ja situācija ar zobu sāpju izcelsmi nav skaidra, ir tiesības savu bērnu nepakļaut varbūtējām ciešanām un meklēt stomatologa palīdzību. Kā zināms, ārpus darba laika, izejamās un svētku dienās pacienti nepieciešamības gadījumā var vērsties pie dežūrārsta. Dežūrārsta palīdzība ir pieejama visos Latvijas reģionos. Citādi ir ar dežūrzobārstu. Piemēram, Rīgā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs zobārstniecības palīdzību sniedz centra darba laikā no plkst. 8.00 līdz 24.00 naktī. Tāpat dežūrzobārsts ir pieejams atsevišķās privātās klīnikās. Vislabāk par iespējām nokļūt pie dežūrzobārsta iespējami tuvu pacienta dzīvesvietai varēs uzzināt, piezvanot uzziņu dienestam.

"Vēršoties pēc akūtās palīdzības ārpus zobārsta pieņemšanas laika, tas var būt maksas pakalpojums arī bērniem."

Jārēķinās, ka, vēršoties pēc palīdzības ārpus ārsta pieņemšanas laika, tas var būt maksas pakalpojums arī bērniem līdz 18 gadu vecumam. NVD sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga skaidro: "Nav nozīmes, ka attiecīgā zobārsta prakse vai klīnika strādā 24 stundas diennaktī un tai ir līgums ar NVD, ka ārstniecības iestādes valsts apmaksātos pakalpojumus sniedz savā darba laikā. Savukārt darba laiks ir katras iestādes plānošanas un organizācijas sastāvdaļa. Līgums ar NVD neizslēdz, ka ārsts citā laikā var sniegt pakalpojumus par maksu."

Ar zobārstniecību saistīta neatliekamā palīdzība

Neatliekamā medicīniskā palīdzība, kā noteic Ārstniecības likuma 1.pants, ir palīdzība, kuru sniedz cietušajiem (saslimušajiem) dzīvībai vai veselībai bīstamā kritiskā stāvoklī. Kā norāda Latvijas Zobārstu asociācija, dzīvībai bīstamas ir:

  • sejas skeleta traumas;
  • asiņošana pēc traumas vai ķirurģiskas manipulācijas, piemēram, zoba izraušanas;
  • mīksto audu iekaisumi – virspusējie un dziļie abscesi, strutojošas brūces;
  • ar infekciju vai alerģiju saistītas tūskas, kas komplicējas ar rīšanas vai elpošanas traucējumiem.

E.Štālberga paskaidro, ka neatliekami ir tie gadījumi, kad bērns ir cietis negadījumā, ieguvis sejas, žokļa traumu un nepieciešama sejas-žokļa ķirurga palīdzība. Protams, tie ir arī tādi gadījumi, kad ielaists zoba iekaisums ir attīstījies tālāk un vaigs ir sapampis un pulsē, un bērnam tāpēc ir pasliktinājies veselības stāvoklis. Tomēr tās nav situācijas, kad bērnam ir sācis sāpēt zobs un nepieciešama plānveida ārstēšana – jāieliek plomba vai jātīra zoba kanāls.

"Rīgā diennakts zobārstniecības palīdzību neatliekamos gadījumos nodrošina Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs."

Rīgā diennakts zobārstniecības palīdzību neatliekamos gadījumos nodrošina Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs, kur 24 stundas diennaktī dežūrē sejas-žokļa ķirurgs.

Ja pacients atrodas ārpus Rīgas, lai saņemtu palīdzību neatliekamā gadījumā, ir jādodas uz tuvākās slimnīcas uzņemšanas nodaļu, kur dežūrējošais ārsts novērtēs bērna veselības stāvokli un sniegs ieteikumus, ko darīt tālāk. Piemēram, dežūrārsts var ieteikt pretsāpju līdzekļus vai doties uz Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru Rīgā. Akūtā gadījumā ārsts pieņems lēmumu par nepieciešamās palīdzības sniegšanu atbilstoši pacienta medicīniskajām indikācijām un veselības stāvoklim.

Naudas atmaksa nepienākas

Ja tomēr bērns ar akūtām zobu sāpēm ārpus darba laika vai brīvdienās ir vērsies pēc palīdzības pie speciālista par samaksu, vecāki iztērēto naudu diemžēl tiešā veidā atgūt nevarēs. Iespējas tēriņus kompensēt būs vienīgi vecākam, iesniedzot VID ikgadējo ienākumu deklarāciju un pievienojot čekus par bērna zobārstniecības izdevumiem. Tāpēc, saņemot veselības aprūpes pakalpojumu, ir jāsaglabā maksājumu apliecinošu dokumentu (čeku vai stingrās uzskaites kvīti).

"Lai izvairītos no akūtām zobu sāpēm, NVD aicina vecākus izmantot tiesības veikt bērniem regulāras pārbaudes pie zobārsta un higiēnista bez maksas."

NVD pārstāve E.Štālberga skaidro, ka NVD veic tikai tādu zobārstniecības pakalpojumu apmaksu, kas sniegti ārstniecības iestādēs, kuras noslēgušas līgumu par valsts apmaksātu zobārstniecības palīdzības sniegšanu. Šādā gadījumā, samaksu par bērnam veikto zobu ārstēšanu vecākam neprasīs. Bet, ja zobs bērnam ir labots diennakts laikā, kad pacientam tiek sniegti maksas pakalpojumi, vai palīdzība ir saņemta klīnikā, kas vispār sniedz tikai maksas pakalpojumus, pacienta ārstēšana vecākiem jāsedz atbilstoši maksas pakalpojumu cenrādim. Savukārt izdevumu atmaksu par saņemtajiem maksas pakalpojumiem NVD neveic.

Profilakse novērš akūtas problēmas

Lai izvairītos no problēmām, ko rada akūtas zobu sāpes, NVD pārstāve E.Štālberga aicina vecākus izmantot bērnu tiesības veikt regulāras pārbaudes pie zobārsta un higiēnista bez maksas. "Zobu un mutes dobuma higiēnas ievērošana, kā arī regulāras profilaktiskas pārbaudes pie zobu higiēnista ir ļoti svarīgas, jo ļauj sekot līdzi zobu un mutes dobuma veselības stāvoklim un savlaicīgi izvērtēt nepieciešamību saņemt plānveida zobārsta palīdzību," norāda E.Štālberga.

Arī zobu higiēnista pakalpojumu bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam reizi gadā apmaksā valsts, savukārt 7, 11 un 12 gadu vecumā – pat divas reizes gadā. To paredz MK noteikumu Nr.1046 5.pielikuma 1.6.2. un 1.7.2.punkts.

Ja tiek sekots līdzi zobu veselībai un savlaicīgi novērsti bojājumi, akūtām zobu problēmām nevajadzētu būt, rezumē NVD pārstāve.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI