SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
25. novembrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
11
11

Pēc sadursmes ar meža dzīvnieku jāziņo atbildīgajām iestādēm

Līdz ar pirmo sniegu un dzestrajiem vējiem sācies arī gada tumšākais periods, kad redzamība uz autoceļiem ir samazinājusies, kā rezultātā pieaug sadursmju ar meža dzīvniekiem skaits. Autovadītājiem šajā laikā jābūt īpaši piesardzīgiem, īpašu uzmanību pievēršot ceļa posmiem, kur blakus ir jaunaudzes, un ievērojot ceļazīmes, kas attiecīgajos ceļu posmos norāda par meža dzīvnieku iespējamu klātbūtni.

Šajā medību sezonā – no 2023. gada 1. aprīļa – Valsts meža dienests (VMD) reģistrējis 1083 uz ceļiem notriektus medījamos dzīvniekus. Visvairāk notriekto dzīvnieku šajā medību sezonā konstatēts Valsts meža dienesta Rīgas reģionālās, Dienvidlatgales un Zemgales virsmežniecību teritorijās.

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis skaidro: “Diennakts tumšajā laikā, īpaši krēslas un rītausmas stundās, dzīvnieki kļūst aktīvāki un var intensīvi baroties mežsaimniecības un lauksaimniecības kultūrās, kas atrodas blakus autoceļiem. Šai laikā dzīvnieki var pastiprināti šķērsot autoceļus un izraisīt sadursmes ar transportlīdzekļiem. Tāpat jābūt ļoti uzmanīgiem ziemā, kad ceļi tiek kaisīti ar sāls maisījumu, kas var piesaistīt meža dzīvniekus.”

Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā notriekts dzīvnieks, par to jāinformē Valsts policija (VP), zvanot uz tālruņa numuru 110 vai vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma tālruni 112.

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt notikuma vietu, par to neziņojot, jo šāda situācija ir uzskatāma par ceļu satiksmes negadījumu.

Ja negadījumā nav cietuši cilvēki un transportlīdzeklim nav radušies bojājumi, kuru dēļ tas nevarētu turpināt ceļu, par notikušo ir jāinformē Valsts meža dienests.

Notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties – šāda rīcība ir klasificējama kā medību produkcijas piesavināšanās, par ko ir piemērojams sods.1 Tāpat jārīkojas, ja notriektais dzīvnieks vēl ir dzīvs, jo pēc atbildīgo dienestu ierašanās tiks pieņemts lēmums, kā ar to rīkoties. Savas drošības labad vēl dzīvam un ievainotam dzīvniekam labāk netuvoties, jo tas var būt agresīvs.

Valsts meža dienestam var ziņot, izmantojot lietotni “Mednis” vai zvanot uz informatīvo tālruni 67212776, tuvāko mežniecību vai virsmežniecību.

Par sadursmi ar dzīvnieku Valsts meža dienestu var informēt arī Valsts policijas pārstāvis. Saņemtā informācija ir nozīmīga ne tikai dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanai, bet arī VSIA “Latvijas Valsts ceļi” lēmumu pieņemšanai par ceļazīmju uzstādīšanu un citām infrastruktūras izmaiņām satiksmes drošības uzlabošanai.

Svarīgi atcerēties, ka paziņošana par notriektu dzīvnieku lietotnē “Mednis” nenozīmē paziņošanu Valsts policijai par notikušu ceļu satiksmes negadījumu.

Ja dzīvnieks ir notriekts uz valsts nozīmes ceļa, par tā novākšanu atbild VSIA “Latvijas Valsts ceļi”, ja uz pašvaldības ceļa – atbildīga ir pašvaldība. Ja uz ceļa pamanīts iepriekš notriekts dzīvnieks, kas tieši apdraud satiksmes drošību, par to vēlams paziņot VSIA “Latvijas Valsts ceļi” Satiksmes informācijas centram, zvanot uz diennakts tālruni 80005555, vai attiecīgajai pašvaldībai.

1 Medību likuma 32. panta 24. daļa paredz, ka par medību produkcijas piesavināšanos piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecām līdz piecdesmit naudas soda vienībām (no 25 līdz 250 eiro), bet juridiskajai personai – no divdesmit līdz piecdesmit naudas soda vienībām (no 100 līdz 250 eiro).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI