SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
07. oktobrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
7
7

Esi pamanāms diennakts tumšajā laikā – velc atstarojošu vesti!

Līdz ar rudens iestāšanos dienas kļūst īsākas un samazinās redzamība uz ceļa, tādēļ vēl vairāk jārūpējas par savu drošību. Satiksmes ministrija atgādina –, lai tumšajā laikā vizuāli nesaplūstu kopā ar apkārtni un ļautu autovadītājiem sevi laikus pamanīt, nepieciešams lietot gaismu atstarojošu vesti vai apģērbu, kurā iestrādāti gaismu atstarojoši elementi. Īpaši tas nepieciešams, pārvietojoties pa ceļa nomalēm ārpus apdzīvotām vietām, kur cilvēka siluets bez atstarojošiem elementiem ar apkārtējo vidi saplūst pilnībā, savukārt automašīnas brauc lielā ātrumā.

Ceļu satiksmes noteikumi noteic, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kuri atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Satiksmes ministrijas (SM) Autoceļu infrastruktūras departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns uzsver: “Ar atstarojošu vesti cilvēks ir pamanāms, un autobraucējs var savlaicīgi nobremzēt, izvairoties no sadursmes. Uz ceļa ar asfalta segumu ārpus apdzīvotām vietām, kur var braukt ar ātrumu 90 km/h, cilvēku ar gaismu atstarojošu vesti tuvo gaismu diapazonā var pamanīt 140 metru attālumā. Savukārt, ja cilvēks uz brauktuves ir bez atstarojoša elementa, viņu var pamanīt aptuveni 2540 metru attālumā, kas nav pietiekami, lai apturētu transportlīdzekli, jo bremzēšanas ceļš ir apmēram 100 metru. Tāpat jāņem vērā, ka lietainā laikā redzamība ir sliktāka un bremzēšanas ceļš ir garāks.

Nozares eksperts atgādina, ka, pasliktinoties redzamībai, jābūt uzmanīgiem, šķērsojot brauktuves. “Ja būsim atbildīgi un domāsim par savu drošību, pasargāsim sevi un citus,” atgādina T. Vectirāns.

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) publicētie dati liecina, ka 2021. gadā ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudēja 45 gājēji un 13 velosipēdisti, pērn – 28 gājēji un 12 velosipēdisti, bet šī gada pirmajos sešos mēnešos – 12 gājēji un deviņi velosipēdisti. Secināms, ka mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki vairāk cietuši tieši gada tumšākajos mēnešos.

LV portāla infografika.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI