SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kultūra

Papildināts un precizēts atbalsts radošajām personām

Stājas spēkā 23.06.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts atbalsta radošās personas no budžeta līdzekļiem, ja radošā persona tās profesionālās darbības specifikas dēļ īslaicīgi nav saņēmusi turpmākai radošai darbībai nepieciešamos ienākumus, darbnespējas gadījumā, pensijas vecumā sadzīves apstākļu nodrošināšanai, kā arī sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanai.

FOTO: Freepik

Radošo personu atbalstam papildināti un precizēti nosacījumi šī statusa iegūšanai un atbalsta piešķiršanai, kā arī noteikta kārtība, kā radošajām personām tiek sniegts atbalsts minimālo obligāto sociālo iemaksu veikšanā.

Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma grozījumi, kas stājas spēkā ceturtdien, 23. jūnijā, saistīti arī ar likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajām minimālajām sociālajām iemaksām.

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.panta 11. daļā ir noteikts, ka pašnodarbinātais, kurš ieguvis radošās personas statusu atbilstoši Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma 12. pantam un kura obligāto iemaksu objekts gadā ir mazāks par 12 Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām, minimālo obligāto iemaksu veikšanai ir tiesīgs lūgt finanšu atbalstu Valsts kultūrkapitāla fonda Radošo personu atbalsta pasākumu programmā. Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) minimālās obligātās iemaksas par pašnodarbināto veic valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā.

Iemaksas par 2021. gadu jāveic līdz š. g. 23. jūnijam.

Ar grozījumiem Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā profesionālās radošās organizācijas biedru uzņemšanai ir jānosaka profesionālie kritēriji, kas atbilst biedrības noteikto mērķu sasniegšanai. Organizācijai reizi gadā līdz 10. janvārim jāiesniedz Kultūras ministrijai aktualizēts biedru saraksts. Radošās personas statusu piešķirs uz trim gadiem.

Likuma 14. panta (Radošo personu atbalsta pasākumu programma) ceturtajā daļā noteikts, kādiem atbalsta veidiem Valsts kultūrkapitāla fonds šajā programmā paredzētos valsts budžeta līdzekļus sadala Valsts kultūrkapitāla fonda likumā noteiktajā kārtībā:

  • radošajām personām, kuras piedzīvojušas dīkstāvi vai kurām iestājusies pārejoša darbnespēja;
  • sadzīves apstākļu nodrošināšanai radošajām personām, kuras saņem pensiju vai ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai likumā noteikto vecumu;
  • pašnodarbinātajām personām, kurām ir radošās personas statuss un kuru valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts gadā ir mazāks par 12 Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām.

Ar grozījumiem ir koriģēti, kā arī papildināti 15. panta (Pasākumu programmas finanšu līdzekļu izlietojums) noteikumi par atbalsta stipendijām atsevišķās situācijās, tostarp pensijas vecumu sasniegušajām radošajām personām tās paredzētas sadzīves apstākļu nodrošināšanai (īslaicīgai daļējai ārstniecības izmaksu un komunālo maksājumu segšanai par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms atbalsta stipendijas pieprasījuma iesniegšanas).

Radošās personas tiesības saņemt atbalsta stipendiju pasākumu programmas ietvaros papildinātas ar nosacījumu, ka tās pensija un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamie ienākumi par iepriekšējo taksācijas gadu pirms atbalsta stipendijas pieprasījuma iesniegšanas vidēji katrā mēnesī kopā nepārsniedz iepriekšējā kalendāra gada vidējo vecuma pensiju Latvijā vairāk nekā divas reizes. Šis noteikums neattiecas uz situācijām, ja radošā persona tās profesionālās darbības specifikas dēļ īslaicīgi nav saņēmusi turpmākai radošai darbībai nepieciešamos ienākumus, kā arī, ja tai iestājusies pārejoša darbnespēja.

Likuma 17. pantā par atbalsta stipendijas apmēru (mēnesī, kurā radošā persona negūst ieņēmumus, stipendija nepārsniedz minimālo mēnešalgu) noteikts, ka šo stipendiju piešķir uz trim mēnešiem. Atkārtoti pieprasīt atbalsta stipendiju var tikai tad, ja kopš iepriekšējās atbalsta stipendijas izmaksas beigām ir aizritējuši vismaz 12 mēneši, izņemot īslaicīgus ārstniecības periodus, kas nepārsniedz 10 dienas.

Kultūras ministrija: Noteikta kārtība, kādā tiek sniegts atbalsts iemaksām

Likumā ir vēl virkne izmaiņu, tai skaitā redakcionālas izmaiņas tiesību akta vienkāršošanai. Uz LV portāla vaicāto, vai radošajām personām, pašnodarbinātajiem tagad rodas kādi jauni pienākumi, vai tās varēs pretendēt uz papildu atbalstu, vai radošajām personām kaut kas jādara, lai līdz šim saņemto atbalstu nezaudētu, Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš uzsver: "Grozījumi “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā” paredz vienu jaunu atbalsta mehānismu radošajām personām, proti, atbalstu pašnodarbinātajām radošajām personām, kuru valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts gadā ir mazāks par 12 Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām.  

Šāda atbalsta mehānisma izveidi nosaka 2020. gada 27. novembrī pieņemtie grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, ar kuriem noteikts, ka pašnodarbinātie, kuriem ir radošās personas statuss un kura obligāto iemaksu objekts gadā ir mazāks par 12 Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām, minimālo obligāto iemaksu veikšanai ir tiesīgi lūgt finanšu atbalstu Valsts kultūrkapitāla fonda Radošo personu atbalsta pasākumu programmā. Savukārt jaunie grozījumi “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā” nosaka veidu, kādā šīs atbalsts tiek piešķirts.  

Atšķirībā no pārējiem Radošo personu atbalsta pasākumu programmas atbalsta veidiem, lai saņemtu šo atbalstu, personām nav jāvēršas ar iesniegumu profesionālajā radošajā organizācijā, kurai deleģēts uzdevums veikt to personu radošās darbības izvērtēšanu, kuri pretendē uz radošo personu atbalsta pasākumu programmas stipendijām. Šis atbalsts tiek piešķirts, balstoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras veiktajiem aprēķiniem par starpību, kāda izveidojusies starp personas gada laikā veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām un minimālo obligāto iemaksu apmēru, un tās rīcībā esošajiem radošo profesionālo organizāciju iesniegtajiem datiem par personām, kurām ir piešķirts radošās personas statuss. Balstoties uz šiem datiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra iesniedz rēķinu Valsts kultūrkapitāla fondam, kas līdz 23. jūnijam valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā veic minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par šīm personām. Tas nozīmē, ka jau šonedēļ šīs iemaksas tiks veiktas par tām radošajām personām, kuru valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts 2021. gadā bija mazāks par 12 Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām, attiecīgi, šīs iemaksas nebūs jāveic pašām personām.  

Grozījumi “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā” būtiski neskar kārtību, kādā tiek piešķirti pārējie Radošo personu atbalsta pasākumu programmas atbalsta veidi, lai arī atsevišķas izmaiņas ir veiktas, piemēram, noteikts ienākumu slieksnis, lai saņemtu atbalstu sadzīves apstākļu nodrošināšanai tām radošajām personām, kuras saņem pensiju vai ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai likumā noteikto vecumu, kā arī noteikts, ka radošajām personām, kuras piedzīvojušas dīkstāvi vai kurām iestājusies pārejoša darbnespēja, atbalsts tiek piešķirts uz trim mēnešiem. Tāpat izmaiņas likumā neietekmē to radošo personu, par kurām veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iespējas izmantot pārējos likumā noteiktos atbalsta mehānismus." 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI