E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31105
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra
3
3

Autora darbu aizsargā autortiesības

J
jautā:
02. decembrī, 2023
Kaspars Bariss

Sveiki! Jaunieši veido savas dziesmas repa stilā, un tā nav tikai mana problēma. Problēma ir saistībā ar to, ka viņi apzināti veido dziesmas, par to nesaņemot atlīdzību, proti, tās neaizsargājot ar autortiesībām. Kā uz to reaģē autortiesību īpašnieki – “MicRec” un Valsts kultūrkapitāla fonds? Kādas nepatikšanas ir gaidāmas no valsts puses?

A
atbild:
13. decembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Autortiesības pieder autoram, tiklīdz autora darbs ir radīts. Tāpat autoram ir ekskluzīvās tiesības lemt par sava darba izmantošanu (Autortiesību likuma 2. pants).

Autortiesības ir autora tiesības noteikt, vai, kādā veidā un par kādu atlīdzību citas personas ir tiesīgas izmantot viņa radītos literāros, vizuālās mākslas, muzikālos u. tml. darbus, kā to paredz Autortiesību likuma 4. pants.

Autortiesības ir tiesības kontrolēt autoru darbu izmantošanu, piemēram, tiesības atļaut vai aizliegt darbu kopēšanu, publisku izpildīšanu, izplatīšanu, pārveidošanu (mantiskās tiesības), kā arī tiesības aizsargāt īpašo personisko saikni ar savu darbu, piemēram, tiesības norādīt savu vārdu vai pseidonīmu, pieņemt lēmumu par darba publicēšanu, pieprasīt sava darba negrozāmību u. c. (personiskās tiesības).

Autortiesības sākotnēji pieder autoram, t. i., fiziskajai personai, kura ir radījusi konkrēto darbu. Autora mantiskās tiesības var pāriet, vai arī autors tās var nodot citām personām, piemēram, izdevniecībai, darba pasūtītājam u. tml. Personiskās tiesības autora dzīves laikā nevar pāriet citām personām.

Autortiesību pārkāpums ir darbība, ar kuru aizskartas autoru vai blakustiesību īpašnieku personiskās vai mantiskās tiesības. Par autortiesību pārkāpšanu ir paredzēta civiltiesiskā, administratīvā un būtiska kaitējuma nodarīšanas gadījumā – arī krimināltiesiskā – atbildība.

AKKA/LAA ir autortiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija Kultūras ministrijas pārraudzībā – bezpeļņas biedrība, ko dibinājuši autori ar mērķi aizsargāt savus autordarbus. Autortiesības ne visos gadījumos iespējams apsaimniekot individuāli, t. i., izsekot katrai darba izmantošanas reizei, izsniegt atļaujas un iekasēt atlīdzību. Autors var daļu mantisko tiesību deleģēt biedrībai, kas autora vārdā darba izmantotājiem izsniegs atļaujas (licences), iekasēs un izmaksās autoram atlīdzību.

Diemžēl no jautājuma konteksta nav viennozīmīgi skaidrs, kādā nolūkā ir norādīta izdevniecība SIA “MicRec” un Valsts kultūrkapitāla fonds.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas