SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. maijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
4
4

Kas jāzina un jāievēro, ja zāles piegādās uz mājām

Stājas spēkā 21.05.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ja izmantojam iespēju zāles un medicīniskās ierīces pasūtīt aptiekā attālināti un saņemt tās mājās, arī tad jāievēro Covid-19 infekcijas izplatības laikā noteiktās piesardzības prasības, kā arī stingra kārtība šāda pakalpojuma sniegšanai un saņemšanai.

Personai zāles piegādā mājās, ja tai nav iespējas aiziet uz aptieku vai deleģēt citu personu aptiekā izņemt e-veselības sistēmā izrakstītās zāles.

Kārtība, kas jāievēro zāļu piegādātājiem – farmaceitiem un brīvprātīgajiem –, ir noteikta veselības ministres Ilzes Viņķeles rīkojumā Nr. 109 “Par zāļu un medicīnisko ierīču piegādi personai uz dzīvesvietu”, kurš stājas spēkā šodien, 21. maijā.

Rīkojumā noteikts, ka vispārējā (atvērta) tipa aptiekai, kura piegādā zāles un medicīniskās ierīces iedzīvotājiem dzīvesvietā, pirms pakalpojuma sniegšanas būs jāinformē Zāļu valsts aģentūra (ZVA) par šāda pakalpojuma nodrošināšanu iedzīvotājiem, bet ZVA to norādīs savā tīmekļa vietnē.

Zāles personai mājās var piegādāt vispārējā (atvērta) tipa aptiekā un aptiekas filiālē nodarbināts farmaceits un farmaceita asistents vai ārstniecības persona, kas minēta Farmācijas likuma 42. pantā1, kā arī brīvprātīgie – kurjers, brīvprātīgo organizācijas un biedrības pārstāvis, aprūpētājs un sociālā darba speciālists, kas sniedz sociālās aprūpes pakalpojumus.

Narkotiskās vai psihotropās zāles personai mājās drīkst piegādāt tikai aptiekas vai tās filiāles darbinieks – nodarbināts farmaceits vai farmaceita asistents (vai ārstniecības persona, kas minēta Farmācijas likuma 42. pantā).

Rīkojumā noteikts, ka aptiekai jānodrošina zāļu saņēmēja identifikācija: vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un tālruņa numurs, ja izrakstīta e-recepte, jāmin arī zāļu saņēmēja personas kods, lai recepti varētu apstrādāt e-veselības sistēmā.

Farmaceitam, saņemot pasūtījumu, telefoniski jāsazinās ar personu, kura vēlas saņemt zāles ar piegādi, lai pārliecinātos, ka persona ir informēta par izsniedzamajām zālēm, pareizu to lietošanu, glabāšanu un iznīcināšanu, kā arī par samaksas kārtību.

Farmaceits ir atbildīgs par izrakstītās receptes caurskatīšanu, un viņam attālināti jāsniedz nepieciešamā konsultācija par zālēm un to lietošanu.

Savukārt, ja zāles piegādā brīvprātīgais, viņš personai nesniedz nekādu informāciju par zālēm un to lietošanu. Tas rīkojumā īpaši uzsvērts.

Aptieka iepazīstinās brīvprātīgo ar zāļu piegādes kārtību.

Ierodoties personas dzīvesvietā, brīvprātīgajam, kurš piegādā zāļu sūtījumu, būs jāzvana personai uz viņas tālruņa numuru, kas norādīts uz sūtījuma iepakojuma, un jālūdz apstiprināt savu vārdu, uzvārdu un adresi, lai salīdzinātu to ar informāciju, kas norādīta uz zāļu sūtījuma iepakojuma.

Aptieka katru zāļu piegādi personai dzīvesvietā reģistrēs elektroniski vai papīra formā piegādes reģistrācijas lapā.

Personai, kura atrodas pašizolācijā, mājas karantīnā vai stingrā izolācijā, pirms durvju atvēršanas būs jālieto mutes un deguna aizsegs.

Veselības ministres rīkojums izdots saskaņā ar Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 2.13. apakšpunktu, kas atļauj vispārēja tipa aptiekai veikt attālinātu privātpersonas pasūtījumu – zāļu, arī recepšu zāļu un no valsts budžeta līdzekļiem kompensētu zāļu un medicīnisko ierīču, – apstrādi un piegādi uz privātpersonas dzīvesvietu, nosakot šīs darbības prasības un kārtību.

1 Farmācijas likuma 42. pantā minētais gadījums attiecas uz aptiekas filiālēm, kas atrodas novadā, novada pilsētā vai novada pagastā, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citas aptiekas vai aptiekas filiāles.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI