SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
25. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
3
4
3
4

„3+ Ģimenes karte” – sākums atbalsta sistēmai daudzbērnu ģimenēm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Goda ģimenes apliecība „3+ Ģimenes karte” ir valsts veidota atbalsta sistēma daudzbērnu ģimenēm, kas reizē būs arī apliecinošs dokuments, ka ģimenē aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Šīs kartes īpašniekiem turpmāk būs iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Sākot ar 15.augustu, daudzbērnu ģimenēm būs iespēja pieteikties Latvijas Goda ģimenes apliecībai „3+ Ģimenes karte”, kas derēs ne tikai kā daudzbērnu ģimenes statusu apliecinošs dokuments, bet arī dos iespēju ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu, saņemt atlaides dažādos valsts un privātos uzņēmumos, tūrisma vietās un kultūras iestādēs.
īsumā
  • Latvijas Goda ģimenes apliecība "3+ Ģimenes karte" ir daudzbērnu ģimenes statusu apliecinošs dokuments.
  • Karte pienākas, ja personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam un viņu dzīvesvieta deklarēta Latvijā.
  • Pieteikšanās "3+ Ģimenes kartei" sākas 15.augustā.
  • Lai pieteiktos, jāaizpilda pieteikuma veidlapa interneta vietnē www.godagimene.lv.
  • Karte jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Šāda valsts atbalsta sistēma Latvijā tiek veidota pirmo reizi un top ciešā sadarbībā starp Sabiedrības integrācijas fondu, vecāku apvienību "Māmiņu klubs" un SIA "Hannu Pro". Kā norāda projekta "3+ Ģimenes karte" vadītāja un SIA "Hannu Pro" pārstāve Mudīte Krūmiņa, projekts tiek īstenots no 2013.gada jūlija līdz 2015.gada decembrim un plānotās aktivitātes neaprobežosies tikai ar daudzbērnu ģimeņu apliecību izgatavošanu un izsniegšanu vien.

Lai gaidītajai daudzbērnu ģimenes apliecībai būtu praktisks pielietojums un nozīme, kā arī tās izsniegšana atbilstu normatīvo aktu prasībām, projekta ietvaros tiek veikti pētījumi par daudzbērnu ģimenēm, karšu ieviešana un izplatīšana, informatīva kampaņa par karšu programmu un daudzbērnu ģimeņu stāvokli Latvijā, daudzbērnu ģimeņu portāla www.godagimene.lv izveide un uzturēšana, darbs ar pašvaldībām un uzņēmumiem, lai daudzbērnu ģimenēm nodrošinātu lietderīgus un nepieciešamus pakalpojumus ar īpašām atlaidēm.

Lai ģimenes karšu izsniegšana būtu pēc iespējas droša un vienkārša, ir saņemta atļauja no Datu valsts inspekcijas strādāt ar personu datiem, panākta vienošanās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), kas pārbaudīs pieteicēju atbilstību kritērijiem kartes saņemšanai – vai pieteikuma veidlapā norādītie dati sakrīt ar Iedzīvotāju reģistrā esošajiem datiem un vai pieteikuma iesniedzējam nav atņemtas bērnu aprūpes tiesības. Tāpat ir noslēgts līgums ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru, lai pieteikšanās daudzbērnu ģimenes apliecībai varētu notikt, autorizējoties portālā www.latvija.lv, par paveikto stāsta Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere.

Pieteikšanās kartei, sākot ar 15.augustu

Pieteikšanās Latvijas Goda ģimenes apliecībai "3+ Ģimenes karte" tiks uzsākta 15.augustā. Lai to varētu saņemt, interneta vietnē www.godagimene.lv" būs jāaizpilda kartes pieteikuma veidlapa, kurā precīzi jānorāda informācija par sevi un saviem bērniem, kā arī jānorāda precīza adrese, uz kuru karti nosūtīt.

Ja ģimenei nav pieejams internets, veidlapu iespējams aizpildīt, piemēram, pašvaldību bibliotēkās, kur pieejams bezmaksas interneta pakalpojums.

"73% aptaujāto ģimeņu kā vienu no nepieciešamā atbalsta prioritātēm izcēlušas pozitīvas sabiedrības attieksmes pret daudzbērnu ģimenēm veicināšanu."

Kad saņemtais pieteikums tiks izskatīts un ģimenes datu atbilstība daudzbērnu ģimenes statusam pārbaudīta, pieteikuma iesniedzējs saņems e-pasta vēstuli vai īsziņu savā tālrunī ar informāciju, ka karte 10 dienu laikā tiks izgatavota un nosūtīta pa pastu uz pieteikuma veidlapā norādīto adresi.

Projekta vadītāja M.Krūmiņa norāda, ka datu pārbaude aizņems visvairāk laika, jo saņemtie pieteikumi tiks apkopoti un nosūtīti PMLP vienu reizi mēnesī. Tāpēc precīzu laiku, kādā iesniegums tiks izskatīts, pateikt nevar. 

Kurš var saņemt karti?

Latvijas Goda ģimenes apliecībai ir tiesības pieteikties visām daudzbērnu ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem, kā arī tām daudzbērnu ģimenēm, kurās kāds no vecākiem ir aizbildnis trīs un vairāk bērniem vecumā līdz 18 gadiem. Vecāku un bērnu dzīvesvietai ir jābūt deklarētai Latvijas Republikā.

Kartei ir iespēja pieteikties abiem vecākiem - gan bērnu mātei, gan tēvam. Tātad uz vienu daudzbērnu ģimeni pienākas divas Goda ģimenes apliecības, tomēr ir padomāts par to, lai tās nepieciešamības gadījumā varētu izmantot attiecīgās ģimenes bērni. Uz kartes priekšpuses būs norādīts kartes īpašnieka – daudzbērnu ģimenes tēva, mātes vai likumīgā aizbildņa - vārds un uzvārds. Savukārt kartes otrajā pusē norādīts bērnu skaits ģimenē un to vārdi un uzvārdi. Tas dos iespēju arī bērniem vajadzības gadījumā izmantot kartes priekšrocības, to uzrādot kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Savu identitāti apliecināt, uzrādot pasi vai elektronisko identifikācijas karti (eID), jābūt gataviem arī kartes īpašniekiem ikreiz, kad tiks izmantota Goda ģimenes karte.

Šeit varētu rasties neskaidrības, vai ģimene, kurā ir trīs un vairāk bērnu, no kuriem daļa dzimuši iepriekšējās mātes vai tēva attiecībās, atbilst kritērijiem, lai saņemtu karti. Situācijas var būt ļoti dažādas, un nozīme var būt apstāklim, vai vecāki, kuri audzina bērnus, ir laulāti.

Piemēram, ja ģimeni ir izveidojusi divu bērnu māte ar vīrieti, kuram ir divi bērni no citas laulības, ģimenē tiek audzināti četri bērni un tā it kā ir daudzbērnu ģimene. Tomēr šādai ģimenei var gadīties sarežģījumi, saņemot Goda ģimenes karti. Ja vecāku attiecības ir oficiāli reģistrētas, tie ir tiesīgi pieteikties Goda ģimenes kartei, bet diemžēl, ja laulība reģistrēta nav, – nebūs iespējams saņemt apliecību. Kāpēc? Šajā gadījumā gan mātei, gan tēvam katram atsevišķi ir tikai divi bērni, bet viņu kopdzīve oficiāli noformēta nav. Tātad PMLP, pārbaudot Iedzīvotāju reģistra datus, apstiprināt, ka ģimenē aug četri bērni, nevarēs.

"Karte pienākas, ja personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam."

Taču, ja vienās attiecībās, kurā tēvs un māte nav reģistrējuši laulību, ir dzimuši četri bērni, tad Goda ģimenes kartei varēs pieteikties gan mamma un tētis, jo abiem vecākiem atsevišķi skaitās četri bērni.

Tāpat ir situācijas, ka daudzbērnu māmiņai ir trīs bērni no dažādām attiecībām – katram savs tētis. Šajā gadījumā māte ir tiesīga saņemt Goda ģimenes karti, jo viņai pašai ir trīs bērni. Ja mātei ir laulātais, kurš nav bērnu bioloģiskais tēvs, arī viņš varēs saņemt šādu daudzbērnu ģimenes apliecību.

Projekta vadītāja uzsver: karte pienākas, ja personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildniecībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) un personai un tās laulātajam un minētajiem bērniem ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā.

Kas notiks ar Goda ģimenes apliecību, ja ģimenes sastāvs mainīsies, piemēram, ģimenē ir trīs bērni, bet viens no tiem pēc kartes saņemšanas sasniedz pilngadību un ģimene vairs neatbilst daudzbērnu ģimenes statusam? Projekta vadītāja skaidro, ka apliecību nav paredzēts anulēt līdz pat 2015.gada decembrim, tāpēc līdz tam laikam karte darbosies arī, ja ģimene kādu iemeslu dēļ vairs neatbildīs daudzbērnu ģimenes statusam.

Kartes izmantošanas iespējas

Piedāvātās atlaides būs iespējams izmantot, uzrādot "3+ Ģimenes karti", pērkot preces un pakalpojumus uzņēmumos, kuri ir iekļauti daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmā. Visu daudzbērnu ģimenēm draudzīgo uzņēmumu sarakstu iespējams aplūkot interneta vietnes sadaļā "Atlaides ar karti".

Atlaižu piedāvājumu saraksts, ko varēs izmantot ar šo karti, tiks regulāri papildināts, un šobrīd tajā iekļauti 50 uzņēmumi. "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka uzsver, ka ģimene, reģistrējoties kartei, saņems katru mēnesi sagatavotu e-žurnālu, kurā tiks apkopota visa informācija par piedāvātajām atlaidēm.

Goda ģimenes karte atrisina arī praktisku problēmu, ar kādu saskārās uzņēmumi, kas piedāvāja īpašas atlaides daudzbērnu ģimenēm jau iepriekš vai labprāt to būtu darījuši. Iespējas pārbaudīt, vai persona tiešām pārstāv daudzbērnu ģimeni bija apgrūtinošas. Līdz šim kā daudzbērnu ģimenes statusa apliecinājums kalpoja ieraksts par bērniem vecāku pasēs (ne visiem vecākiem tāds ieraksts ir), izziņa no Iedzīvotāju reģistra vai arī bērnu dzimšanas apliecības. To nevarētu saukt par ērtu un efektīvu veidu, kā pierādīt savas ģimenes īpašo statusu. Tādējādi Goda ģimenes apliecība atvieglos veidu, kā ģimenei apliecināt savu statusu un uzņēmumam vai iestādei pārliecināties, ka persona patiesi nāk no daudzbērnu ģimenes.

Nepieciešama sabiedrības izpratne

Ar nožēlu jāteic, ka vecāku izvēle laist pasaulē vairāk nekā divus vai trīs bērnus daudzos raisa izbrīnu un neizpratni. Tāpēc daudzbērnu ģimenēm dažkārt jāsastopas ne vien ar materiālām grūtībām, jo pabarot un izskolot kuplu bērnu pulciņu nemaz nav tik viegli, bet arī sabiedrībā valdošiem stereotipiem, ka vecāki, kas izlemj par vairāk nekā trīs bērnu radīšanu, ir neveiksminieki, kuriem mūžīgi trūkst naudas un ierastais ceļš ved uz sociālo dienestu. Šādi stereotipi ir apkaunojoši, uzskata vecāku apvienības "Māmiņu klubs" vadītāja S.Salaka.

Stāstot par datiem, kādi iegūti, aptaujājot daudzbērnu ģimenes par to vajadzībām un nepieciešamo atbalstu, Māmiņu kluba vadītāja norāda, ka 73% aptaujāto ģimeņu kā vienu no nepieciešamā atbalsta prioritātēm izcēlušas pozitīvas sabiedrības attieksmes pret daudzbērnu ģimenēm veicināšanu, lai tās justos novērtētas un normālas.

Arī Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore A.Bauere norāda, ka ideja par daudzbērnu ģimeņu apliecību – Goda ģimenes karšu - ieviešanu tika radīta, lai veicinātu izpratni, ka stipras un stabilas ģimenes ir nacionālas valsts un tautas pamats un tās var pastāvēt, ja tiek nodrošināti labvēlīgi apstākļi dzimstības palielināšanai, vecāku atbalstam otrā un trešā bērna radīšanai vai adoptēšanai.

"Pieteikšanās Latvijas Goda ģimenes apliecībai „3+ Ģimenes karte” tiks uzsākta 15.augustā."

Tāpat ir svarīgi veicināt izpratni sabiedrībā, ka daudzbērnu ģimeņu statuss ir prestižs, kā arī veicināt bez vecākiem palikušo bērnu adoptēšanu un aizbildniecības nodibināšanu, uzsver A.Bauere.

"Pašos pamatos pieņēmums, ka daudzbērnu ģimenei ir nepieciešams atbalsts, jo tā ir trūcīga, nav pareizs – daudzbērnu ģimene ir pelnījusi sabiedrības atbalstu, jo tās šajā sarežģītajā laikā izvēlējušās laist pasaulē vairākus bērnus un tādā veidā dod labumu savai valstij. Uz šādām ģimenēm balstās iespējamā demogrāfiskā izaugsme," uzsver S.Salaka, un tāpēc, viņasprāt, šīs ģimenes ir pelnījušas pateicību un cieņu. Un tas nav tikai valsts uzdevums, bet visas sabiedrības attieksmes jautājums.

"Labklājības līmenis vienmēr var būt labāks, taču daudzbērnu ģimeņu vajadzības nav tikai materiālas. Jāsaprot, ka valsts pabalsti un finansiāla palīdzība vien nevar nodrošināt to, kas patiesībā šīm ģimenēm nepieciešams," secina S.Salaka.

Atbalsta sistēma, kurā piedalās gan valsts, gan pašvaldības, gan privātie uzņēmēji, ir brīnišķīgs veids, kā pateikt šīm ģimenēm paldies, kā arī mainīt sabiedrības attieksmi pret ģimenēm ar vairāk trim bērniem.

Projektu plānots attīstīt

Kas notiks tālāk, kad projekts būs noslēdzies? Visas iesaistītās personas kā viens uzskata, ka tas noteikti tiks turpināts. Labklājības ministra biroja vadītājs Reinis Uzulnieks norāda, ka Labklājības ministrija strādā pie tā, lai 2016.gadā, kad projekts būs beidzies, iespēja daudzbērnu ģimenēm apliecināt savu statusu un saņemt atlaides turpinātos. Taču, vai tā būs šī pati apliecība vai apvienota ar personas identifikācijas karti, vēl pāragri runāt.

Tāpat ministrija sola strādāt pie daudzbērnu ģimeņu definīcijas paplašināšanas, lai daudzbērnu ģimenē varētu pieskaitīt arī bērnus līdz 24 gadu vecumam, ja tie turpina mācīties izglītības iestādēs.

Savukārt Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks izsaka cerību, ka ar laiku izdosies Latvijas Goda ģimenes kartei uzsākt sadarbību ar Eiropas daudzbērnu ģimenes karti, kas dotu iespēju Latvijas ģimenēm izmantot atlaides arī citās Eiropas valstīs.

Ir jāsaprot, ka šis ir pilotprojekts eksperiments, vairākkārt uzsver gan M.Krūmiņa, gan Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta vadītāja A.Bauere. Projektā iesaistītās personas turpinās strādāt pie atbalsta sistēmas izveides un uzrunāt uzņēmējus, tostarp valsts un pašvaldību uzņēmumus, kas nodrošina transporta u.c. pakalpojumus, lai aicinātu tos būt sociāli atbildīgiem un atbalstīt Latvijas kuplās ģimenes, pievienojoties atbalsta programmai.


Informācija par pieteikšanos Latvijas Goda ģimenes apliecībai un izmantošanas iespējām:

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI