SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
10. septembrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ģimene
7
7

Tēva diena Latvijā – jau 14. gadu

Septembra otrā svētdiena kopš 2009. gada rudens kalendārā atzīmēta kā Tēva diena, kas ir svētki daudzās ģimenēs un arī iespēja veicināt dialogu par vīrieša lomu ģimenē un nozīmi bērnu audzināšanā.

Lai gan sabiedrība mainās un arvien vairāk tēvu iesaistās ģimenes pienākumu dalīšanā, joprojām ikdienas rūpes par bērniem vairāk uzņemas mammas. Īpaši tas vērojams šķirto ģimeņu vidū.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2022. gadā bija 99 436 vientuļās mātes ģimenes, kurās aug vismaz viens nepilngadīgs bērns, savukārt 19 374 ģimenēs vienīgā vecāka lomu ir uzņēmies tētis.

Tiesiskais regulējums attīstās

Latvijā pilnveidojas arī tiesiskais regulējums, kas mudina tēvus vairāk iesaistīties ikdienas rūpēs par bērnu.

Piemēram, Darba likumā noteikts vismaz vienu darba dienu ilgs papildatvaļinājums, kas ļauj arī tēviem, kuri audzina bērnus vecumā līdz 14 gadiem, vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni. Turpretī, ja aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti, katram no vecākiem pienākas trīs darba dienu ilgs papildatvaļinājums.

Piedzimstot bērnam, tēvam ir tiesības uz paternitātes atvaļinājumu. Pērn tika pilnveidota tā izmantošanas kārtība, un tagad tas ir nedaudz ilgāks. Ja līdz 2022. gada 1. augustam bērna tēvam bija tiesības uz 10 kalendāra dienu atvaļinājumu saistībā ar bērna piedzimšanu, tad līdz ar grozījumiem Darba likuma 155. pantā paternitātes atvaļinājuma garums ir 10 darba dienas. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas (iepriekš – divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas).

2022. gadā tika mainīta arī vecāku pabalsta izmaksas kārtība, nosakot, ka bērna kopšanā ir vairāk jāiesaistās abiem vecākiem. Ieviešot Eiropas Savienības Direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem prasības, tiesiskajā regulējumā ir nostiprināta vecāku pabalsta nenododamā daļa, kas pienākas gan bērna tēvam, gan mātei un kas ir divu kalendāra mēnešu garumā līdz bērna astoņu gadu vecumam. 

 

Vairāk par tēmu >>

Aizspriedumi vēl pastāv

Kā liecina 2022. gadā veiktā “Socioloģiskā aptauja par iedzīvotāju informētību, izpratni un pieredzi par darba un privātās dzīves līdzsvaru, jo īpaši saistībā ar bērnu un citu ģimenes locekļu aprūpi”, gandrīz katrs piektais (18%) aptaujas dalībnieks savā ģimenē vai draugu, paziņu lokā ir saskāries ar aizspriedumiem vai stereotipiem, izmantojot tēva atvaļinājumu vai bērna kopšanas atvaļinājumu. Galvenokārt aizspriedumi ir saistīti ar vīriešu iesaisti bērna aprūpē.

Tomēr informētība par paternitātes atvaļinājumu bērna tēvam sabiedrībā ir augsta – 89%. Vairāk nekā puse aptaujāto – 56% – norādījuši, ka viņu darbavietā šāds atvaļinājums tiek nodrošināts. 6% minējuši, ka tas tiek nodrošināts daļēji, bet 6% tomēr atzinuši, ka saņemt atvaļinājumu nav iespējams.

Biežāk uz problēmām atvaļinājuma saņemšanā norāda mazākumtautību pārstāvji, iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem, nepilna laika darbinieki, mikrouzņēmumos un izglītības nozarē nodarbinātie.

Uzticības tālrunis un konsultācijas

Atzīmējot Tēva dienu, arī šogad sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111 tiek rīkota kampaņa “Uzticības tālrunis tēviem”.

“Tēvam sava bērna dzīvē ir nozīmīga loma – tēva vēlme un spēja būt bērnam blakus dažādos dzīves posmos un notikumos, atbalsts, sniegtie padomi, kā arī citas attiecību nianses var būtiski ietekmēt bērna pašvērtējumu, emocionālo stāvokli, domas par sevi un apkārtējo pasauli. Tomēr tēvi nereti izvairās runāt par grūtībām, kas traucē veidot emocionālu saikni ar bērnu, savām vajadzībām, un ne vienmēr tiek meklētas atbildes uz sev nozīmīgiem jautājumiem. Akcija dod iespēju tēviem runāt – par to, kas viņiem svarīgs, kas satrauc attiecībās ar bērniem, kā stiprināt attiecības, izrunāt sasāpējušus jautājumus par zaudētām attiecībām ar bērniem utt.,” norāda VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Šī gada akcija ir īpaša ar to, ka tēti tiek aicināti ne tikai zvanīt Uzticības tālruņa speciālistiem un saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu jautājumos saistībā ar bērniem, bet arī saņemt klīniskās psiholoģes, psihoterapijas speciālistes Līgas Bernātes bezmaksas konsultācijas, rakstot e-konsultāciju uz adresi: uzticibaspasts116111@bti.gov.lv.

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, kas ir anonīma un darbojas visu diennakti. Kampaņa noritēs no 10. līdz 19. septembrim.

Par godu Tēva dienai svētdien, 10. septembrī, Rīgā norisināsies vairāki pasākumi, kas plkst. 12.00 sāksies ar svinīgu gājienu no Brīvības pieminekļa un noslēgsies Vērmanes dārzā, kur visu dienu paredzētas aktivitātes visai ģimenei – dabas sporta zāle, stafetes, futbols, vingrošana, lielformāta un galda spēles, radošās darbnīcas, atrakcijas dažādiem vecumiem, izglītojošas aktivitātes, mazuļu zona, degustācijas u. c. Aktivitātes mērķtiecīgi veidotas tā, lai būtu saistošas ģimenēm ar dažāda vecuma bērniem, kā arī vecākajai paaudzei ģimenē. Šajos svētkos tiek godināts un izcelts tētis un prieks, kas raisās, tētim un bērnam esot kopā.

LV portāla infografika.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI