NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
19. janvārī, 2024
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
1
24
1
24

Bezmaksas iespēja lasīt grāmatas tiešsaistē

Arī elektroniskajā bibliotēkā vispieprasītākie ir detektīvromāni un daiļliteratūra par mīlestību un attiecībām. Taču cilvēki daudz lasa arī biogrāfiskos romānus, grāmatas par vēsturi, psiholoģiju, veselīgu dzīvesveidu, laika plānošanu.

Latvijā jau piecus gadus darbojas tiešsaistes bibliotēka “3td E-grāmatu bibliotēka”, kur iespējams bez maksas sev ērtā laikā, vietā un ierīcē lasīt latviešu valodā iznākušās grāmatas. Elektroniskajā bibliotēkā  reģistrētajiem lasītājiem šobrīd ir pieejamas gandrīz 600 e-grāmatas. Darbs pie literatūras klāsta papildināšanas un dažādošanas turpinās.

īsumā
  • Grāmatas vietnē 3td.lv bez maksas lasāmas tiešsaistes režīmā viedtālrunī, planšetē vai datorā jebkurā laikā un vietā.
  • Lai varētu izmantot digitālo bibliotēku, personai jābūt Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lastītājam.
  • KISC projekta vadītāja asistente: “Lasītāju skaita ziņā platforma pielīdzināma Latvijas lielākajām publiskajām bibliotēkām.”
  • Ulbrokas bibliotēkas pārstāve: “Lasītāji regulāri interesējas par 3td.lv grāmatu bibliotēku, un tās lietotāju skaits palēnām pieaug.”
  • KISC projekta vadītāja asistente: “Patlaban par galveno uzdevumu uzskatāma jaunu sadarbības izdevniecību piesaiste.”

“3td E-grāmatu bibliotēka” vietnē 3td.lv ir daļa no valsts budžeta līdzekļiem finansētā Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas (VVBIS) projekta aktivitātēm.

E-grāmatu bibliotēka tika ieviesta 2019. gadā, un tās darbību nodrošina Kultūras ministrijas pakļautībā esošais Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) sadarbībā ar SIA “Tietoevry Latvia”.

“Šāda pakalpojuma izveide atbilst VVBIS mērķim piepildīt publisko bibliotēku tīklu ar daudzveidīgu un kvalitatīvu digitālo saturu, nodrošinot šī satura pieejamību pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam neatkarīgi no dzīvesvietas, materiālā un veselības stāvokļa,” LV portālam paskaidro KISC projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga.

3td.lv e-grāmatu bibliotēka pieejama bez maksas tiešsaistē. To var izmantot viedtālrunī, planšetē vai datorā jebkurā laikā un vietā. Grāmatām var piekļūt uzreiz, proti, bez gaidīšanas rindā arī gadījumā, ja kāds tās jau lasa.

Vienlaikus iespējams lasīt divas e-grāmatas, bet mēnesī vienam cilvēkam kopumā tiek izsniegtas ne vairāk par 18 grāmatām.

Viena grāmata lasīšanai pieejama divas nedēļas. Vietnei izstrādāti arī pielāgojami krāsu režīmi, piedāvāta iespēja mainīt burtu izmērus. Lasot grāmatu, iespējams ērti pārvietoties tās saturā un izmantot grāmatzīmes.

Šobrīd bibliotēkā pieejamas 585 e-grāmatas latviešu valodā (tostarp latviski tulkotā ārzemju literatūra), ko izdevušas izdevniecības “Apgāds Zvaigzne ABC”, “Apgāds Mansards”, “Prometejs”, “Latvijas Mediji” un “Jumava”, kā arī  Latvijas Bankas un autores Zanes Nuts izdevumi.   

Pakalpojumu var izmantot pašvaldību publisko bibliotēku lasītāji

Lai varētu izmantot digitālo bibliotēku, personai jābūt Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lastītājam. Pieslēgšanās 3td.lv bibliotēkai iespējama tikai ar publiskās bibliotēkas e-kataloga autorizācijas datiem – lietotājvārdu un paroli. Ja tie nav zināmi vai pieejami, tad jāvēršas savā pašvaldības bibliotēkā.

“Šis pakalpojums pieejams pašvaldību publiskajās bibliotēkās, lai varētu veikt stingru katras e-grāmatas katra lasījuma uzskaiti un tādējādi nodrošināt korektu autortiesību atlīdzību par katru lasījumu. Lai varētu veikt šo uzskaiti, 3td.lv ir piesaistīta bibliotēku informācijas sistēmai ALISE, kurā strādā visas pašvaldību publiskās bibliotēkas,” stāsta  I. Elsberga.

Viņa piebilst: “Latvijas Nacionālā bibliotēka strādā citā sistēmā, tāpēc LNB lasītāji nevar piekļūt 3td.lv grāmatu katalogam. Taču ikviens LNB lasītājs var kļūt par pašvaldību publiskās bibliotēkas lasītāju, jo pašvaldību publisko bibliotēku tīkls pārklāj visu Latviju (vairāk nekā 700 bibliotēkas) un ir pieejams ikvienam.”

Lasītāju skaits strauji pieauga pandēmijas laikā

Kopš bibliotēkas darbības uzsākšanas 2019. gadā tajā reģistrējušies ap 20 000 lasītāju.

“Tas ir vērā ņemams cipars, jo lasītāju skaita ziņā platforma 3td.lv pielīdzināma Latvijas  lielākajām publiskajām bibliotēkām. Tas liecina, ka iedzīvotāji novērtē priekšrocības, ko sniedz iespēja lasīt e-grāmatas tiešsaistē,” secina I. Elsberga.

Viņa arī norāda, ka lielākais reģistrēto lasītāju skaits bijis 2020. gadā (6500 lasītāju).

“Tas sakrīt ar pandēmijas laiku, kad tika izsludināta ārkārtējā situācija un kultūras iestādes, tai skaitā bibliotēkas, apmeklētājiem bija slēgtas. Šajā situācijā vienīgā iespēja saņemt grāmatas lasīšanai bija 3td.lv, un pašvaldību publiskās bibliotēkas šajā ziņā bija ļoti pretimnākošas lasītājiem, gan izsniedzot autorizācijas datus, gan attālināti konsultējot jaunos lasītājus par 3td.lv lietošanu.”

Savukārt pēc pandēmijas bija novērojams straujš jauno reģistrēto lasītāju skaita kritums (piemēram, 2022. gadā reģistrējušies tikai 1855 jauni lasītāji), taču pērn lasītāju skaits atkal pieaudzis (2190 jauni lasītāji).

“Tas nozīmē, ka cilvēki, kas lasa e-grāmatas, novērtē šī pakalpojuma iespējas un izmanto to aizvien vairāk savā ikdienas dzīvē,” pauž KICS projekta vadītāja asistente.

Arī Ulbrokas bibliotēkas bibliogrāfe Ieva Mūrniece LV portālam apstiprināja, ka lasītāji regulāri interesējas par 3td.lv grāmatu bibliotēku un tās lietotāju skaits palēnām pieaug.

Savukārt Latgales Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītājs Ivars Soikāns atzīst, ka arī šajā bibliotēkā visstraujākais 3td.lv bibliotēkas lietotāju pieaugums tika novērots Covid-19 pandēmijas laikā. Taču, lai arī šobrīd interese par tiešsaistes bibliotēku, salīdzinot ar pandēmijas laiku, ir kritusies, jaunu reģistrēto lasītāju loks ik gadu saglabājas nemainīgs.

Lasa gan jaunieši, gan vecāka gadagājuma cilvēki

Atbildot uz jautājumu, kāds ir vidējais e-grāmatu lasītāja portrets, I. Elsberga vispirms norāda, ka personas datu aizsardzības dēļ dati par lasītājiem netiek saglabāti, bet kopumā novērojams, ka vidējais lasītājs ir vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Visvairāk tiek lasīts brīvdienās un vakara stundās, bet iecienītākās ierīces lasīšanai – viedtālruņi. Taču, esot ciešā saziņā ar pašvaldību bibliotēkām, secināms, ka par 3td.lv interesējas arī diezgan daudz senioru.

Bauskas Centrālās bibliotēkas Lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Evija Rudzīte LV portālam stāsta, ka šajā bibliotēkā lielāka interese par 3td.lv tiek izrādīta no jauniešu un studentu puses. Vēl arī novērots, ka tiešsaistes bibliotēkas pakalpojumus izmanto lasītāji, kuri dodas ceļojumos, kad grāmatas papīra formātā paņemt līdzi nav iespējams. 

“Protams, ka e-grāmata nevar aizstāt papīra grāmatu, un mēs to nemaz nevēlamies, tomēr globālajā laikmetā, kad esam tik ļoti aizņemti, kad daudz pārvietojamies un nav laika mierīgiem vakariem ar tējas krūzi un grāmatu rokās, 3td.lv ir ļoti laba alternatīva iespēja lasīt grāmatu,” stāsta I. Elsberga.

Populārākie žanri – detektīvromāni un daiļliteratūra par mīlestību

I. Elsberga atklāj, ka, līdzīgi kā ar papīra grāmatām, arī no e-grāmatām vispieprasītākie ir detektīvromāni un daiļliteratūra par mīlestību un attiecībām. Taču cilvēki daudz lasa arī biogrāfiskos romānus, grāmatas par vēsturi, psiholoģiju, veselīgu dzīvesveidu, laika plānošanu.

2023. gadā lasītākās grāmatas 3td.lv bibliotēkā bija Herietas Taises trilleris “Sarkanais apelsīns”, Dēlijas Ouensas kriminālromāns “Kur vēži dzied” un Diānas Seterfīldas romāns “Trīspadsmitais stāsts”. No oriģinālliteratūras vispieprasītākā bijusi Zanes Daudziņas “Dienasgrāmata”, Zanes Zustas un Diānas Zandes stāstu krājums “Tarakāni manā galvā”, kā arī Leldes Kovaļovas daudzsēriju filmā ekranizētais kriminālromāns “Bezvēsts pazudušās”.

Darbs pie platformas 3td.lv pilnveidošanas turpinās. “Tā kā platformas 3td.lv uzturēšana tiek nodrošināta no valsts finansējuma, daudz kas atkarīgs no tā apjoma. Tomēr mums ir pamats skatīties nākotnē cerīgi,” saka I. Elsberga. Viņa uzsver, ka turpmāk ļoti nozīmīgi ir papildināt un dažādot piedāvāto e-grāmatu klāstu un patlaban par galveno uzdevumu uzskatāma jaunu sadarbības izdevniecību piesaiste. Jau šobrīd norit sarunas par iespēju sadarboties ar izdevniecību “Jānis Roze”, tāpat komunikācija tiek uzturēta arī ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI