NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
20. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

Ērtāk ziņot par vēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nākotnē lietotni “Ziņo KNAB!” plānots atjaunināt, lai to varētu izmantot ziņošanai arī par cita veida noziegumiem, kuru apkarošana ir KNAB kompetencē.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Lai veicinātu sabiedrības iesaistīšanos Saeimas vēlēšanu aģitācijas pārkāpumu atklāšanā, radīta mobilā lietotne “Ziņo KNAB!”. Ar tās starpniecību informācija par iespējamo pārkāpumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tiek sniegta anonīmi. Saņemtais vēstījums netiks uzskatīts par iesniegumu, un uz to KNAB atbildi nesniegs.

īsumā
  • Izmantojot aplikāciju “Ziņo KNAB!”, iedzīvotāji var ziņot par aizdomīgiem priekšvēlēšanu aģitācijas gadījumiem un pārkāpumiem, vēstījumam pievienojot arī foto un video materiālus.
  • Par aizdomīgu aģitāciju var uzskatīt gadījumus, kad veiktas darbības, lai popularizētu kādu deputāta kandidātu, politisko partiju vai to apvienību, atklāti nenorādot, ka tā ir aģitācija, kā arī aģitācijas veicēju vai apmaksātāju.
  • Šajā gadā KNAB saņēmis 852 iesniegumus, no kuriem 615 bija no fiziskām personām.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikts, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir politiskās partijas, politisko partiju apvienības, vēlētāju apvienības vai deputāta kandidāta reklamēšana plašsaziņas līdzekļos vai citādā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju, politisko partiju apvienību, vēlētāju apvienību vai deputāta kandidātu. Uzraudzību par šo prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros veic Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Valsts policija, pašvaldības policija, Drošības policija un KNAB.

Izmantojot aplikāciju “Ziņo KNAB!”, kas gan “Apple iOS”, gan “Android” telefonu lietotājiem pieejama bez maksas, iedzīvotāji var ziņot par aizdomīgiem priekšvēlēšanu aģitācijas gadījumiem un iespējamiem pārkāpumiem. Kā norāda KNAB pārstāve Inta Nolle, mērķis ir veicināt sabiedrības iesaistīšanos šādu gadījumu atklāšanā. Saņemtā informācija netiks uzskatīta par iesniegumu, un uz to netiks sniegta atbilde. KNAB aicina izmantot aplikāciju, iesūtot foto vai videomateriālus, kuros redzami aizdomīgi aģitācijas gadījumi. Pēc informācijas saņemšanas tā tiks izvērtēta, kā arī tiks lemts par tālākajām darbībām – sākt izmeklēšanu vai nodot informāciju citai kompetentai iestādei.

Ziņošana – anonīma

Ziņošana, izmantojot jauno lietotni, ir anonīma. Izmantojot “Ziņo KNAB!”, nav nepieciešama personas autentifikācija. KNAB arī neuzkrās informāciju par ziņotājiem. Kā norādīts aplikācijas lietošanas noteikumos – katrs lietotājs ir pilnībā atbildīgs par jebkuru informāciju, kuru nosūtījis KNAB, lietojot aplikāciju godprātīgi un neradot kaitējumu.

I. Nolle uzsver, ka sabiedrība regulāri tiks informēta gan par to, cik daudz šāda veida ziņojumu KNAB ir saņēmis, gan arī iepazīstināta ar citiem statistikas datiem. Plānots, ka pēc vēlēšanām lietotne tiks atjaunināta, lai varētu to izmantot ziņošanai arī par cita veida noziegumiem, kuru apkarošana ir KNAB kompetencē.

Kā atpazīt aizdomīgu aģitāciju?

Lietotnē “Ziņo KNAB!” pieejama arī informācija, kas palīdz atpazīt iespējamos priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumus. Skaidrojumā teikts, ka priekšvēlēšanu aģitācija var būt tiešs vai netiešs aicinājums balsot par vai pret kādu politisko partiju, politisko partiju apvienību, vēlētāju apvienību vai deputātu kandidātu.

Tāpat skaidrots, ka slēptā priekšvēlēšanu aģitācija pēc satura ir tā pati priekšvēlēšanu aģitācija, tikai par tās izvietošanu pakalpojuma sniedzējs vienojas ar reklāmas pasūtītāju, saņemot samaksu, bet reklāmas materiālā nenorādot apmaksātāju.

Par aizdomīgu aģitāciju var uzskatīt gadījumus, kad veiktas darbības, lai popularizētu kādu deputāta kandidātu, politisko partiju vai to apvienību, atklāti nenorādot, ka tā ir aģitācija, kā arī aģitācijas veicēju vai apmaksātāju, teikts skaidrojumā. Tie var būt gan plakāti, skrejlapas, gan pasākumu rīkošana, uzstāšanās pasākumos vai raidījumos, rakstu ievietošana internetā vai laikrakstos, dāvanu pasniegšana un citi gadījumi. Īpašu uzmanību KNAB pievērš apmaksātai reklāmai sociālajos tīklos.

Aplikācijas lietotāji īpaši tiek aicināti pievērst uzmanību sociālo mediju saturam un, izmantojot aplikāciju, iesūtīt ekrānuzņēmumus, kuros, iespējams, redzams slēptais priekšvēlēšanu reklāmas saturs.

Par ko ziņo visbiežāk?

Tāpat kā līdz šim, iedzīvotājiem saglabājas iespēja vērsties KNAB, nosūtot iesniegumu (elektroniski vai pa pastu), zvanot uz Ziņojumu centra tālruni, diennakts uzticības tālruni vai ierodoties personīgi.

Šī gada laikā, no 1. janvāra līdz 20. jūlijam, KNAB saņēmis 852 iesniegumus, no kuriem 615 saņemti no fiziskām personām (no šiem iesniegumiem 228 ir anonīmi).

Visbiežāk sūdzības saņemtas par izmeklētāju un prokuroru pārkāpumiem kriminālprocesa ietvaros, par tiesnešu pieļautajiem pārkāpumiem lietas izskatīšanas gaitā, par namu apsaimniekotāju rīcību, par nelikumīgām darbībām ieslodzījuma vietās, par bāriņtiesu prettiesisku rīcību, par zvērinātu tiesu izpildītāju, notāru un maksātnespējas administratoru rīcību, par pašvaldībās pieļautajiem pārkāpumiem (rīkojot amata konkursus, iepirkumus u. tml.), par pārkāpumiem kooperatīvu, biedrību un privāto kapitālsabiedrību rīcībā, par privātpersonu tiesisko interešu aizskārumu no citu personu un iestāžu puses, par pārkāpumiem saistībā ar personu datiem, kā arī par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Kā sazināties ar KNAB

  • Biroja adrese: Citadeles iela 1, Rīga, LV-1010.
  • KNAB Ziņojumu centra tālrunis: 67356161.
  • KNAB diennakts uzticības tālrunis: 80002070.
  • Elektroniskā saziņa: knab@knab.gov.lv; iesnieguma forma KNAB mājaslapā.
  • Mobilā lietotne “Ziņo KNAB!”: lietošanas noteikumi.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI