E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7421
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vienā darbavietā – viens darba līgums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2015
Vasīlijs

Labdien. Gadījumā ja darbiniekam ir pastāvīgs darba līgums ar pilno slodzi, vai tam pašam darba devējam ir tiesības slēgt vēl vienu līgumu ar to pašu darbinieku: a) veikt analoģisku darbu, ko darbinieks dara sava pamatdarba laikā? b) veikt citu darbu? Sanāk, ka darbinieks pārstrādā normālo darba laiku, bet virsstundas viņam nemaksā, jo "tas ir cits līgums". Ja šādi līgumi ir likumīgi, tad kas var apturēt darba devēju un ar tādu metodi „neizvest" visas virsstundas no pamatlīguma, tādējādi ietaupot uz virsstundu apmaksu?

A
atbild:
19. jūnijā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba līgums ar darba devēju parasti tiek noslēgts brīdī, kad abas puses - darba devējs un darbinieks - ir vienojušās par darba tiesisko attiecību nodibināšanu un visām darba līguma būtiskajām sastāvdaļām, piemēram, veicamo darbu, citiem pienākumiem un darba samaksu. Likums prasa darba līgumu izteikt rakstiskā formā. Ja puses vēlas izdarīt grozījumus un papildinājumus noslēgtajā darba līgumā, tad starp pusēm tiek slēgta atsevišķa vienošanās, nevis jauns darba līgums, t.sk. arī jautājumā par papildu pienākumu veikšanu. Tādējādi divu līgumu ar vienu darbinieku slēgšana nav iespējama.

 Darba likuma 65.pants nosaka, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā. Tomēr šajā gadījumā likumdevējs nav paredzējis darbinieka nodarbināšanu virsstundu darbā, jo papildu darbs tiek veikts līdztekus nolīgtajam pamatdarbam, savukārt virsstundas ir ar darba devēja ziņu virs pamata darba laika nostrādātais laiks, par kuru darba devējs veic uzskaiti un ko attiecīgi apmaksā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 285 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas