E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5074
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Līdz nākamā gada 1.janvārim ir jānodrošina virkne kvalitātes prasību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2014
Zane Zande - Daukste

Labdien. Lūdzu sniedziet skaidrojumu par 19.09.2012. MK noteikumu Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" 137.punkta piemērošanu praksē. Vai Autotransporta direkcijai ir tiesības prasīt pārvadātājam veikt VISU autobusu aprīkošanu atbilstoši 13.p.prasībām, pamatojoties uz 2012.gada vienošanos, kurā bija atsauce uz 15.12.2007. MK noteikumiem Nr.843? Vai tomēr šis 137.p. attiecināms uz jaunu autobusu iegādi? Kā saprast 137.p. daļu "vai līdz sabiedrisko transportlīdzekļu kvalitātes prasību pilnīgai nodrošināšanai (jaunām vai nomaināmām maršruta zīmēm"? Paldies.

A
atbild:
09. oktobrī, 2014

Autotransporta direkcija norāda, ka Ministru kabineta noteikumos ietverto normu skaidrojumu ir tiesīgs dot tikai šo noteikumu izdevējs (Ministru kabinets). Ņemot to vērā, vēršam uzmanību, ka zemāk minētais ir uzskatāms tikai par Autotransporta direkcijas viedokli.

Saskaņā ar 2012.gada 28.augusta Ministru kabineta noteikumiem Nr.599 „Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” (turpmāk tekstā - MK noteikumi Nr.599) 13.punkta nosacījumiem – „Pārvadātājs sabiedriskā transportlīdzekļa salonā nodrošina, lai pasažierim informācija par sabiedriskā transportlīdzekļa pieturvietām maršrutā būtu pieejama audio ieraksta vai vizuāli noformētā veidā (minimālais burtu augstums ir 50 mm)”. Savukārt MK noteikumu Nr.599 137.punkts paredz kārtību un termiņus, kādos minētās prasības ir jāievieš, respektīvi, „no 2015. gada 1.janvāra līdz 2021.gada 1.janvārim šo noteikumu 9., 13., 15. un 16.punktā minētās prasības piemēro līdz ar jaunu sabiedrisko transportlīdzekļu iegādi vai līdz sabiedrisko transportlīdzekļu kvalitātes prasību pilnīgai nodrošināšanai (jaunām vai nomaināmām maršruta zīmēm)”.

Izvērtējot MK noteikumu Nr.599 137.punktu Autotransporta direkcija konstatē, ka norma satur divus izslēdzošos nosacījumus, kuriem iestājoties transportlīdzekļa salonā jānodrošina, lai pasažierim informācija par sabiedriskā transportlīdzekļa pieturvietām maršrutā būtu pieejama audioierakstā vai vizuāli noformētā veidā, proti:

1)   līdz ar jaunu transportlīdzekļu iegādi vai

2)  līdz sabiedrisko transportlīdzekļu kvalitātes prasību pilnīgai nodrošināšanai.

Transportlīdzekļiem piemērojamās kvalitātes prasības ir noteiktas sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari reglamentējošos normatīvajos aktos un noslēgtajos sabiedriskā transporta pakalpojuma līgumos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu konkrētajos maršrutos. 

Saskaņā ar 2008.gada 24.novembrī noslēgtajiem līgumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutos (turpmāk tekstā – Līgums) 1.pielikumā ietvertajiem nosacījumiem, pārvadātājiem līdz 2015.gada 1.janvārim ir jānodrošina virkne kvalitātes prasību transportlīdzekļiem, kas tiek izmantoti sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā reģionālās starppilsētu nozīmes maršrutos. 

No noslēgtā Līguma nosacījumiem izriet, ka visas transportlīdzekļiem noteiktās kvalitātes prasības ir jāievieš līdz 2015.gada 1.janvārim. Tas ir termiņš, kad saskaņā ar noslēgtā Līguma nosacījumiem ir jānodrošina visas kvalitātes prasības, kas noteiktas Līgumā, t.i., iestājās MK noteikumu Nr.599 137.punktā minētais nosacījums - līdz sabiedrisko transportlīdzekļu kvalitātes prasību pilnīgai nodrošināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas