E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17469
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1
1
1

Sabiedriskā transporta kontrolierim jāuzrāda kontroliera apliecība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Jānis

Vai ir kāds normatīvais akts (likums), kurā ir norādīts, kādi dokumenti ir jāuzrāda sabiedriskā transporta kontrolierim (dienesta apliecība, krūšu piekariņš vai kaut kas cits). Kur var vizuāli apskatīt šādu apliecību, piekariņu paraugus? Runa ir par sabiedrisko transportu pilsētas robežās, piemēram, Liepājā. Pateicos par atbildi!

A
atbild:
17. jūlijā, 2019

Kontroles pasākumus reģionālajā sabiedriskajā transportā veic gan Autotransporta direkcija, gan paši pārvadātāji. Autotransporta direkcija pārbauda, vai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs no savas puses izpilda direkcijas un pārvadātāja savstarpēji noslēgtā līguma un normatīvo aktu prasības. Ja tās netiek izpildītas, Autotransporta direkcija piemēro līgumsodu pārvadātājam. Autotransporta direkcija nevar piemērot sodu pasažierim, jo direkcijai ir līgumattiecības tikai ar pārvadātāju, savukārt biļete ir līgums starp pasažieri un pārvadātāju, kas pasažierim dod tiesības izmantot autobusa vai vilciena braucienu. Tādējādi pārvadātāja kontroles dienests par pārkāpumiem var piemērot sodu gan savam darbiniekam – autobusa vadītājam –, gan arī pasažieriem, ja tie, piemēram, nav iegādājušies biļeti.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.411 “Autopārvadājumu kontroles organizēšanas un īstenošanas kārtība” paredz, ka pārvadātājs var noteikt iekšējo biļešu kontroles kārtību, tostarp noteikt kontroliera atpazīšanas zīmes.

Autotransporta direkcijas kontrolieri, veicot pārbaudes sabiedriskajā transportā, uzrāda apliecību, kurā ir norādīts vārds, uzvārds un atzīme, ka darbinieks ir transporta kontrolieris. Arī uzņēmums, kas veic kontroles pasākumus direkcijas uzdevumā, uzrāda apliecību.

Liepājas pilsētas pašvaldības aģentūras “Liepājas sabiedriskais transports” (turpmāk tekstā – Aģentūra) rīcībā nav neviena ārējā normatīvā akta, kurš noteiktu Aģentūras darbinieku – sabiedriskā transporta kontrolieru – formastērpu, ārējās atšķirības vai kādas citas kontrolieru identifikācijas zīmes.

Sabiedriskā transporta pakalpojuma likuma 13. panta astotā daļa nosaka Aģentūras tiesības veikt Liepājas sabiedriskā transporta maršruta tīkla biļešu un citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu kontroli. Savukārt uz minētā likuma pamata izdotie MK noteikumi Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanas un izmantošanas kārtība” nosaka kārtību, kādā kontrole veicama.

Lai pasažieri varētu atpazīt Liepājas sabiedriskā transporta kontrolierus, Aģentūra kontrolieriem ir noteikusi vienotus formastērpus, kā arī Aģentūras kontroliera apliecību, kurā ir kontroliera fotogrāfija, vārds un identifikācijas numurs. Apliecību kontrolieri izvieto pie formastērpa redzamā vietā. Neskatoties uz kontrolieriem noteikto vienoto formastērpu, Aģentūras kontrolieri drīkst veikt braukšanas dokumentu pārbaudes, arī neesot formastērpā. Šādos gadījumos kontrolieris pirms braukšanas dokumentu pārbaudes pasažierim uzrāda apliecību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas