E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32129
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Parazītu iznīcināšana ir objekta īpašnieka vai viņa pilnvarotas personas, tostarp izīrētāja, pienākums

J
jautā:
19. martā, 2024
Janis

Oficiāli caur firmu noīrējām dzīvokli, 19. datumā noslēdzām līgumu, visu parakstījām, tas būs spēkā no 20. datuma, saņēmām dzīvokļa atslēgas. Ienākot dzīvoklī, ieraudzījām, ka tur skraida prusaki. Vai ir iespējams no firmas atgūt samaksāto naudu?

A
atbild:
20. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 13. pantu jums kā īrniekam ir tiesības netraucēti lietot dzīvojamo telpu, ievērojot dzīvojamās telpas īres līguma noteikumus. Savukārt izīrētājam likums uzliek par pienākumu nodot dzīvojamo telpu īrnieka lietošanā un nodrošināt īrniekam iespēju to netraucēti lietot visu dzīvojamās telpas īres līgumā noteikto laiku. Turklāt izīrētājam, ciktāl tas no viņa atkarīgs, ir pienākums uzturēt dzīvojamo māju, kurā izīrēta dzīvojamā telpa, un nodrošināt tās ekspluatāciju (fizisku saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai īrnieks varētu dzīvojamo telpu izmantot dzīvošanai un gūt no tās visu to labumu, ko viņam ir tiesības saņemt saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu (skat. 18. pantu). 

Kas attiecas uz parazītu apkarošanu un sanitāro prasību ievērošanu, tad šādus nosacījumus regulē speciālais likums. Proti, Epidemioloģiskās drošības likuma 27. panta pirmā daļa paredz, ka teritorijas un objektu uzturēšana un sakopšana, nodrošinot kaitīgo posmkāju un grauzēju iznīcināšanu un nepieļaujot to ieviešanos, ir teritorijas vai objekta īpašnieka vai viņa pilnvarotas personas (ja tāda ir), tātad arī izīrētāja, pienākums. 

No jūsu jautājuma nav saprotams, kādu samaksāto naudu no izīrētāja vēlaties atgūt un vai vēlaties arī pārtraukt īres attiecības. Katrā ziņā jums noteikti ir tiesības vērst izīrētāja uzmanību, norādot uz izīrētāja pienākumu nodrošināt jums netraucētu īrēto telpu lietošanu un sanitāro prasību tūlītēju nodrošināšanu dzīvojamajās telpās atbilstoši minēto tiesību normu prasībām.  

Ja tomēr nevēlaties īres attiecības turpināt, jums ir tiesības vienpusēji atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma jebkurā laikā, izīrētāju par to rakstveidā brīdinot vismaz vienu mēnesi iepriekš. Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta otrā daļa cita starpā pieļauj arī īrnieka tiesības nekavējoties atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma, ja izīrētājs nepilda šā likuma 18. panta pirmajā vai trešajā daļā paredzētos pienākumus. Tiesa, likuma 18. pantā noteiktie izīrētāja pienākumi ir norādīti pietiekami vispārīgi, kas neļauj viennozīmīgi secināt, ka parazītu esamība dzīvoklī ir tāds pārkāpums, kas īrniekam dod tiesības īres līgumu pārtraukt nekavējoties vēl jo vairāk, tādēļ ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj šādus parazītus iznīcināt salīdzinoši neilgā laikā. Tādēļ strīda gadījumā pusēm šo jautājumu var nākties risināt tiesas ceļā. 

Ja, noslēdzot īres līgumu, esat izīrētājam veicis, piemēram, drošības naudas vai īres maksas avansa maksājumus, tad pārtraucot līgumu, jums ir tiesības atprasīt no izīrētāja šos maksājumus to neizlietotajā apmērā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas