E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31786
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
4
2
4

Dzīvojamās telpas īres līgumā var paredzēt īrnieka saistību pastiprinājumus

J
jautā:
12. februārī, 2024
Juris

Labdien! Īres līgums tika noslēgts uz 1,5 gadiem, un jānodzīvo gads, lai tiktu atdota drošības nauda. Līgumu lauzu vienpusēji jau pēc trijiem mēnešiem, jo atklājās informācija, ka izīrētājs drošības naudu neatdos un arī no iepriekšējiem īrniekiem ir centies izkrāpt vēl citus “maksājumus” par it kā nodzīvotu dzīvokli u. tml. (īsāk sakot, krāpnieks). Dzīvoklis tika atbrīvots 31. janvārī (par janvāri tika samaksāta īres nauda), 1. februārī tika parakstīts pieņemšanas un nodošanas akts, izīrētājam nodotas atslēgas utt. Iemaksātā drošības nauda 500 eiro apmērā atdota, protams, netika, kā arī nodošanas dienā nekādu jautājumu par janvāra komunālo maksājumu rēķinu nebija. Februārī saņēmu e-pasta vēstuli no iepriekšējā izīrētāja, ka man jāapmaksā komunālo maksājumu rēķins 160 eiro apmērā par janvāri. Vai pēc saistību nokārtošanas viņš ir tiesīgs pieprasīt vēl segt kādus maksājumus? Vai šis komunālo maksājumu rēķins par janvāri 160 eiro apmērā tiek segts no iemaksātās drošības naudas?

A
atbild:
15. februārī, 2024

Dzīvojamo telpu īres likuma 12. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka izīrētājs, slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, ir tiesīgs dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu, kas nepārsniedz divu mēnešu īres maksu. Drošības nauda ir samaksājama dzīvojamās telpas īres līgumā noteiktajā kārtībā un termiņos. Ja īrnieks, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam jebkādus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus, tad parāds tiek dzēsts no drošības naudas un izīrētājs par to nekavējoties paziņo īrniekam. Tā paša panta piektā daļa noteic, ka dzīvojamās telpas īres līgumā var paredzēt citus īrnieka saistību pastiprinājumus.

Savukārt Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Tātad parakstītā līgumā iekļautie nosacījumi ir jāpilda. Ja jūs janvārī lietojāt dzīvojamo telpu, tad jums jāapmaksā īres maksa un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas