E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31789
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Ja dzīvojamās telpas īres līgums nav noslēgts rakstveidā

J
jautā:
12. februārī, 2024
Jolanta

Labdien! Jau vairāk nekā gadu mans bijušais vīrs dzīvo manā dzīvoklī, kurš palika man pēc laulības šķiršanas (vīram palika cits dzīvoklis, un es viņam arī izmaksāju naudas kompensāciju). Šobrīd notiek viņa piespiedu izlikšana no dzīvokļa ar tiesu izpildītāja palīdzību. Es ar dēlu dzīvoju citā dzīvoklī, jo vīrs mani manā dzīvoklī nelaiž iekšā. Taču visu šo laiku komunālos rēķinus un citus rēķinus par dzīvokli maksāju es, kaut gan līgums par komunālajiem pakalpojumiem ir noslēgts uz vīra vārda (palika uz vīra vārda pēc laulības šķiršanas). Vai es varu piedzīt no vīra tiesas ceļā šo naudu, kuru šīgada laikā esmu samaksājusi? Ir pierādījumi, ka viņš tur ir dzīvojis visu šo laiku. Vai es varu piedzīt no viņa arī īres maksu par šo periodu? Ja ir tāda iespēja, kā pareizāk sagatavot prasības pieteikumu tiesai? Paldies!

A
atbild:
26. februārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja starp pusēm nav noslēgts īres līgums, tad izdevumus, komunālos maksājumus, īres maksu un citus izdevumus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu, piedzīt no personas nebūs iespējams, jo nav tiesiska pamata, noslēgta īres līguma, kas rada personām tiesības un pienākumus un uzliek saistības. Atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma 6. pantam dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, bet apakšīrniekam – rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas apakšīres līgums.

Civillikuma 1779. pants noteic, ka ikvienam ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Ja personai ir nodarīti zaudējumi un to var pierādīt, un šie zaudējumi ir nodarīti tieši otras personas neatļautās darbības dēļ, tad ir iespējams vērsties tiesā ar prasību.

Tiesību teorijā atzīts, ka zaudējumu atlīdzības pienākums iestājas tad, kad vienlaikus pastāv šādi priekšnoteikumi jeb atlīdzības pamati: 1) neattaisnojama tiesību aizskārēja darbība; 2) zaudējumu esamība; 3) cēloniskais sakars starp zaudējumiem un neatļauto darbību.

Attiecīgu prasības pieteikumu sagatavo atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajām prasībām (Civilprocesa likums 128., 129., 130. pants).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas