E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32113
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Likumiskās zemes lietošanas maksājumam nav nepieciešams līgums ar zemes īpašnieku

J
jautā:
18. martā, 2024
Natalija

Mums dzīvokļu īpašniekiem zemes īpašnieks sagatavoja rēķinus par zemes nomas maksu zem daudzdzīvokļu mājas. Kurš būs atbildīgs par parādiem, kas būs pēc rēķinu apmaksas, ja katrs dzīvokļu īpašnieks maksās pats (tiešie norēķini ir dzīvokļu īpašnieku vēlme)? Vai pārvaldniekam ir pienākums nodrošināt samaksas veikšanu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām, mums paskaidroja zemes īpašnieks? Vaitomēr vajag noslēgt ar zemes īpašniekulīgumu par zemes nomu, kur otra puse ir visi dzīvokļu īpašnieki?

A
atbild:
22. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2022. gada 1. janvāra piespiedu nomu par citai personai piederošas zemes lietošanu dalītā īpašuma situācijās aizstāja zemes likumiskās lietošanas tiesības, un maksājums tika noteikts vienots – 4% no zemes kadastrālās vērtības. Piespiedu nomas tiesisko attiecību aizstāšanu ar likumiskajām lietošanas tiesībām noteica grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”. 

Likumiskās zemes lietošanas tiesības regulē likums, un to īstenošanai nav nepieciešama līguma slēgšana ar zemes īpašnieku. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta astotā daļa paredz: ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes un maksājumi par likumiskās zemes lietošanas tiesībām tiek veikti ar pārvaldnieka starpniecību, tad pārvaldnieka pienākums ir no dzīvojamās mājas īpašnieka saņemto maksājumu nekavējoties pārskaitīt zemes īpašniekam tieši dzīvojamās mājas īpašnieka samaksātajā apmērā, kā arī glabāt iekasēto maksu par zemes lietošanas tiesībām, ja zemes īpašnieks nav sasniedzams. 

Ja dzīvojamā māja nav pilnvarojusi pārvaldnieku dzīvokļu īpašnieku vārdā kārtot zemes likumiskās lietošanas jautājumus, tad par to pienākumu izpildi, kas gulstas uz māju un to kārtošanu, atbild paši mājas dzīvokļu īpašnieki (kopība). 

Ja zemes īpašnieks ir zināms un sasniedzams (vai paziņojis savus rekvizītus) un ir zināma lietošanā esošās zemes platība, būves (dzīvokļa) īpašniekam pašam ir jāveic visas darbības, lai likumiskā maksa tiktu samaksāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas