E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32020
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
7
1
7

Zemesgrāmatā nostiprinātām lietojuma tiesībām uz autostāvvietu ir saistošs spēks

J
jautā:
09. martā, 2024
Ludmila

Labdien! Man pieder dzīvoklis jaunajā projektā, kuru nopirkām kopā ar virszemes stāvvietu. Pirkuma līgumā ir minēts, ka mēs nopirkām nevis konkrētu stāvvietas vietu, bet gan lietošanas tiesības uz to, kas ir nostiprinātas zemesgrāmatā. Nesen uzzinājām, ka zeme, uz kuras ir stāvvieta, pieder citai daudzdzīvokļu mājai. Ko tas nozīmē man kā īpašniekam? Vai nākotnē var rasties problēmas, ja vēlēšos šo stāvvietu pārdot? Paldies par atbildi! 

A
atbild:
14. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kā jūs savā aprakstā norādāt, tad jums nav īpašuma tiesību uz zemi, uz kuras atrodas autostāvvieta, bet jums ir tikai šīs stāvvietas lietošanas tiesības. Stāvvietas lietošanas tiesības turklāt ir reģistrētas zemesgrāmatā.  

Neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas zemes gabals, uz kura atrodas stāvvieta, jums ir tiesības lietot šo stāvvietu tam paredzētajam nolūkam. Apstāklis, ka jūsu lietošanas tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā, turklāt padara šīs jūsu tiesības saistošas ne vien šī brīža zemes gabala īpašniekiem, bet arī jebkurai citai trešajai personai. Saskaņā ar zemesgrāmatu likuma 1. pantu zemesgrāmatas ir visiem pieejamas un to ierakstiem ir publiska ticamība. Jūsu zemesgrāmatā nostiprinātās lietošanas tiesības nav šķērslis zemes gabala īpašniekiem zemi atsavināt, tomēr jūsu tiesības lietot uz zemes esošo autostāvvietu tas neietekmēs. Proti, saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 46. panta ceturto daļu jūsu zemesgrāmatā nodrošinātajām tiesībām ir priekšrocība, sākot no to ierakstīšanas dienas zemesgrāmatā, un tām ir saistošs spēks pret tiem nekustamā īpašuma ieguvējiem un citām personām, kuru tiesības nostiprinātas pēc jums. Likumā noteiktajā kārtībā jūs šīs lietojuma tiesības arī varat tālāk nodot citai personai. 

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas