E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32001
Lasīšanai: 3 minūtes

Kur uzzināt apdrošināšanas stāža periodus

J
jautā:
07. martā, 2024
Jekaterina

Labdien! EDS sistēmā neredzu pensijas stāžu (“Algotie pagaidu sabiedriskie darbi”). Kā man iegūt par to informāciju? Paldies. 

A
atbild:
11. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Informāciju par pensijas stāžu jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). 

Izziņu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem” varat saņemt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā gan elektroniski, gan klātienē. Izziņā iekļauta informācija par personai aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem. Var izvēlēties periodu, par kuru izziņu saņemt. Informācija pieejama par periodu, sākot ar 1996. gadu. 

Izziņu var pieprasīt, rakstot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, un iesniegt: 

  • portālā www.latvija.lv; 
  • klātienē (pieprasot izziņu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte)); 
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu); 
  • pa pastu. 

Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros. VSAA klientu apkalpošanas centru (KAC) kontakti pieejami šeit. 

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteic, ka personas, kuras veic algotos pagaidu sabiedriskos darbus, ir apdrošinātas pensijai.  

Ministru kabineta noteikumi Nr.230 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem” noteic, ka pensiju apdrošināšanai no valsts pamatbudžeta tiek veiktas obligātās iemaksas 20% apmērā no 71,14 eiro par personām, kuras veic algotos pagaidu sabiedriskos darbus vai piedalās Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajā pasākumā “Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība”. 

Nodarbinātības valsts aģentūra 10 darba dienu laikā pēc pārskata mēneša beigām elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) personu sarakstu, par kurām veicamas obligātās iemaksas no valsts pamatbudžeta par pārskata mēnesi.  

Noteikumi paredz arī kārtību obligāto iemaksu reģistrēšanu sociāli apdrošināto personu kontos. VSAA divu mēnešu laikā pēc pārskata mēneša beigām nodrošina obligāto iemaksu reģistrēšanu sociāli apdrošināto personu kontos pensiju apdrošināšanai, tajā skaitā par personām, kuras veic algotos pagaidu sabiedriskos darbus. 

Lai noskaidrotu jautājumus par iemaksām individuālā situācijā, ieteicams sazināties ar VSAA, rakstot uz e-pastu konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas