E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31986
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Parādu piedziņa no pensijas

J
jautā:
06. martā, 2024
Tatjana

Cik daudz tiesu izpildītāji var ieturēt no pensijas 430 eiro apmērā Latvijā? 

A
atbild:
11. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uz jūsu jautājumu nav iespējams sniegt precīzu atbildi, jo Civilprocesa likums (CPL) nosaka atšķirīgu ieturējumu apmēru dažādās parādsaistību situācijās.  

Piemēram, ja runa būs par ieturējumiem uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, tad CPL 594. pants noteic, ka parādniekam saglabājama darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļi 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas.  

Līdzīgi ir gadījumos, ja piedzen uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus. Tad ieturējumi ir 50% apmērā no parādniekam piešķirtās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, saglabājot ienākumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas.  

Citos parādsaistību veidos piedziņa no jūsu norādītās pensijas, kas ir darba samaksai pielīdzinātais maksājums, nebūs iespējama.  

Tomēr ir ieteicams neatstāt parādu piedziņas jautājumu pašplūsmā, sazināties ar tiesu izpildītāju un izskaidrot situāciju par ienākumiem, lai nebūtu nepatīkamu pārpratumu, piemēram, ieturējumu no bankas konta. Jāņem vērā, ka tiesu izpildītājs neredz, kādi ir jūsu ienākumi. Ieturējumus veic banka atbilstoši tiesu izpildītāja rīkojumam.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas