E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31836
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Dzīvojamajā zonā var būt ceļu krustojums

J
jautā:
14. februārī, 2024
Dmitrijs

Labdien! Es novietoju automašīnu dzīvojamajā zonā, kas ir apzīmēta ar ceļa zīmi Nr. 533, kur krustojas dzīvojamās zonas iekšējie ceļi. Automašīna netraucēja gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu, kas ir minēts CSN 141. pantā. Pašvaldības policija izrakstīja protokolu par stāvēšanas noteikumu pārkāpumu: automašīna tika novietota tuvāk par pieciem metriem no krustojuma, kā arī ir pārkāpts CSN 121.6 pants. Vienlaikus CSN 141. pantā ir norādīts, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamajās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja šādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. Vai šajā gadījumā policija likumīgi piemēroja administratīvo sodu?

A
atbild:
26. februārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Vērtējot, vai Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” (turpmāk – CSN) 13. nodaļa, kas ietver apstāšanās un stāvēšanas prasības dzīvojamajā zonā, ir atzīstama par papildu nosacījumu vispārīgajām apstāšanās un stāvēšanas prasībām CSN 11. nodaļā, vai tā traktējama kā vispārīgo prasību izslēdzošs nosacījums, tiesu praksē konsekventi atzīts, ka teritorijās, kas apzīmētas ar 528. ceļa zīmi “Dzīvojamā zona”, attiecībā uz transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu darbojas gan CSN 11. nodaļā noteiktās prasības, gan CSN 13. nodaļas prasības. Citiem vārdiem, ja dzīvojamajā zonā konstatēts tāds apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpums, kas regulēts kādā 11. nodaļas punktā, atbildība par šīs normas pārkāpšanu netiek izslēgta tikai tādēļ, ka pārkāpums noticis dzīvojamajā zonā.

Atbilstoši CSN 2.20. apakšpunktam krustojums ir vieta, kur krustojas, piekļaujas vai atzarojas ceļi vienā līmenī; krustojums ir norobežots ar iedomātām līnijām, kas savieno brauktuves pretējo malu noapaļojuma sākumu; šis termins neattiecas uz vietu, kur uz brauktuves izbrauc no blakusteritorijas (pagalma, stāvvietas, degvielas uzpildes stacijas, uzņēmuma u. tml.) vai iebrauc tajā. Savukārt atbilstoši minēto noteikumu 2.8. apakšpunktam brauktuve ir ceļa daļa, kas paredzēta transportlīdzekļu braukšanai. Tādējādi ceļš ir plašāks jēdziens nekā brauktuve. Turklāt tiesu praksē ilgstošā laika periodā atzīts, ka jēdziens “krustojums” ietver arī jēdzienu “brauktuvju krustošanās vieta”. Savukārt daudzdzīvokļu mājas pagalms nav tas pats, kas dzīvojamā zona. Dzīvojamajā zonā arī var būt ceļu (brauktuvju) krustojums. Nezinot konkrēto atrašanās vietu, detalizētāku vērtējumu nav iespējams sniegt.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka tiesu praksē konsekventi atzīts arī tas, ka nav nepieciešams konstatēt konkrētu gājēju vai transportlīdzekli, kuram attiecīgais transportlīdzeklis traucēja pārvietoties. CSN, jau iekļaujot ierobežojumus transportlīdzekļu novietošanai krustojumos, prezumē, ka tādā veidā novietoti transportlīdzekļi var traucēt ceļu satiksmei, līdz ar to transportlīdzekļu novietošana stāvēšanai brauktuvju krustošanās vietās nav pieļaujama.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas