E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31735
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Vai var atteikties apdrošināt īpašumu

J
jautā:
07. februārī, 2024
Nikola

Man tika atteikta nekustamā īpašuma apdrošināšana visās lielākajās (un visplašāk zināmajās) apdrošināšanas sabiedrībās Latvijā. Iemesli netika paskaidroti. Nekustamais īpašums – mans vienīgais dzīvoklis standarta tipa daudzstāvu mājā, kuru agrāk varēju apdrošināt bez problēmām. Četras apdrošināšanas sabiedrības (no “atteikumu” saraksta) ir Latvijas Apdrošinātāju asociācijas locekļi. Uz maniem oficiālajiem rakstiskajiem pieprasījumiem (parakstītiem iesniegumiem) pamatot lēmumus apdrošināšanas sabiedrības vai nu nesniedza atbildi, vai neatbildēja pēc būtības par atteikuma iemesliem, bet tikai attaisnoja iepriekš pieņemtos lēmumus ar tiesībām atteikt pakalpojumu. Vai apdrošināšanas sabiedrību atteikšanās ir tiesiska – gan attiecībā uz apdrošināšanu, gan pamatojuma sniegšanu? Kur vērsties un ko darīt, lai, pirmkārt, noskaidrotu atteikumu iemeslus un, otrkārt, apstrīdētu konkrētos lēmumus? Mani interesē visas ar tiesību aktiem paredzētās iespējas, kā rīkoties šādā situācijā, kad nevaru apdrošināt vienīgo mājokli (tostarp civiltiesisko atbildību).

A
atbild:
09. februārī, 2024

Īpašuma apdrošināšana ir brīvprātīgais apdrošināšanas veids, un apdrošinātājam nav pienākuma noslēgt apdrošināšanas līgumu. Apdrošināšanas līguma likuma 6. panta otrā daļa paredz: “Apdrošināšanas pieteikums neuzliek par pienākumu nedz apdrošinātājam noslēgt apdrošināšanas līgumu vai uzņemties saistības atlīdzināt zaudējumus, nedz apdrošināšanas pieteikuma iesniedzējam uzņemties saistības noslēgt apdrošināšanas līgumu.”

Minētais regulējums noteic, ka apdrošināšana ir brīvprātīga, izņemot sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu (OCTA), kur Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums paredz, ka apdrošinātājs nedrīkst atteikties noslēgt līgumu. Attiecībā uz nekustamā īpašuma apdrošināšanu šāda regulējuma nav.

Apdrošinātājam nav jāpaskaidro konkrētie iemesli, kādēļ tas atsakās slēgt līgumu. Tā var būt apdrošinātāja riska apetīte, klienta profils, klienta apdrošināšanas vēsture utt. Šobrīd nedzīvības apdrošināšanas tirgū ir deviņas apdrošināšanas sabiedrības, kas piedāvā attiecīgā riska apdrošināšanu. Iespējams, kāda no tām būs gatava klientu apdrošināt.

Nav tāda jēdziena kā “apstrīdēt atteikumu slēgt līgumu”. Līgums nav administratīvais akts, tā ir brīvprātīga divu pušu vienošanās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas