E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32060
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Kā dzēš Bonus Malus klases

J
jautā:
13. martā, 2024
Romāns

Man 2013. gadā bija Bonus Malus 12. klase. Līdz 2017. gadam nebiju apdrošinājis automašīnu. 2017. gadā apdrošināju to uz vienu mēnesi. Turpmāk līdz 2024. gada 13. martam automašīnu nebiju apdrošinājis. Konstatēju, ka man ir dzēstas piecas klases. Avāriju vai sodu nav. Birojā norādīja: sakarā ar to, ka neesmu apdrošinājis auto, man klases tika dzēstas. Vai tas ir pamatoti? 

A
atbild:
14. martā, 2024

Bonus Malus klase tiek rēķināta, ņemot vērā tikai divus kritērijus: apdrošināšanas dienu skaitu un apdrošināšanas gadījumu skaitu. 

Aprēķinot Bonus Malus klasi, tiek skatīta apdrošināšanas vēsture par pēdējiem 11 gadiem. Katru gadu no vēstures tiek dzēsts viens vecākais periods, un tā vietā nāk jaunākais. Aprēķinā tiek ņemti vērā aktuālie 11 periodi, proti, kurus var ieskaitīt, kurus nevar un kuros ir bijis negadījums. Lai periodu varētu ieskaitīt kā pozitīvu, tajā jābūt vismaz 275 apdrošināšanas dienām un nedrīkst būt izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Tad pie 6. jaunslēguma Bonus Malus klases ir jāpieskaita visi “+” un jāatskaita “-“ (ja tādi ir), kā rezultātā tiek iegūta aktuālā Bonus Malus klase.

Vairāk par Bonus Malus aprēķina principiem var uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas