E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31541
Lasīšanai: 3 minūtes
5
14
5
14

Elektroskrejriteņa reģistrācija, ja tā maksimālais ātrums pārsniedz 25 km/h

J
jautā:
16. janvārī, 2024
Jānis

Labdien! Lūdzu, izskaidrojiet Ceļu satiksmes likuma 9.1 punktu par elektriskā skrejriteņa reģistrāciju!
2022. gadā biju iegādājies skrejriteni, kuram ir trīs ātruma ierobežotāji līdz 15/25/25+ līdz 49 (km/h). Līdz šim brīdim nekas neliedza man to izmantot. Ar jaunajām izmaiņām CSDD man ir liegusi to reģistrēt, jo konstruktīvi ātrums var būt virs 25 km/h. Tādējādi nevaru to izmantot kā iepriekš pilsētā. Es esmu ar mieru, ja nepieciešams, maksāt nodokli, pirkt OCTA utt., bet man nav variantu. Skrejritenis ir dārgs, un no 1. aprīļa to nevarēs izmantot. Kāpēc man ir liegts (tāpat kā iepriekš) izmantot otrā ātruma ierobežošanu līdz 25 km/h un braukt pilsētā atbilstoši likumā noteiktajām robežām? Līdzīgi kā automašīnām, kurām ir virs 300 z/s un ātrums konstruktīvi var būt virs 300 km/h, tās drīkst pārvietoties pilsētas vidē, kur ātrums ir līdz 50 km/h.

A
atbild:
22. janvārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Ceļu satiksmes likuma 10.2 panta 1.1 daļa noteic, ka elektroskrejriteņu reģistrācija ir obligāta. Atbilstoši minētā likuma Pārejas noteikumu 63. punktam elektroskrejriteņu reģistrācija veicama līdz 2024. gada 31. martam, un pēc šī termiņa beigām ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem ceļu satiksmē piedalīties ir aizliegts. Savukārt minētā likuma 10.2 panta ceturtā daļa nosaka: kārtību, kādā notiek elektroskrejriteņu reģistrācija un tās anulēšana, nosaka Ministru kabinets.

Atbilstoši Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumu Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” 83.2. apakšpunktam, veicot elektroskrejriteņa reģistrāciju, persona apliecina, ka elektroskrejritenis ir ar elektromotoru aprīkots transportlīdzeklis, tā konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 kilometrus stundā, tam nav pedāļu, tas paredzēts vienam cilvēkam un ir aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu.

Ja elektroskrejriteņa ražotāja noteiktais maksimālais ātrums pārsniedz 25 km/h, jāņem vērā, ka atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 1. panta 9.1 un 12.1 daļai tas ir uzskatāms par divriteņu mopēdu. To ir iespējams reģistrēt, tomēr tā reģistrācijas kārtība ir atšķirīga, tāpat atšķiras arī prasības dalībai ceļu satiksmē.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas