E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30892
Lasīšanai: 4 minūtes

Profesionālās izglītības pedagogam nepieciešamā izglītība un kvalifikācija

J
jautā:
06. novembrī, 2023
Dārta

Labdien! Vai profesionālās vidējās izglītības iestādē par profesionālā mācību priekšmeta pedagogu drīkst strādāt cilvēks ar pabeigtu vakarskolas izglītību un, iespējams, nepabeigtu augstāko izglītību? Ja ne, kur būtu jāvēršas, lai ziņotu par šādu pārkāpumu?

A
atbild:
22. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 48. panta pirmajā daļā noteikts, ka strādāt par pedagogu ir tiesības personai, kurai ir pedagoģiskā izglītība vai kura apgūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām. Šīs prasības nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”, kuru 6. punktā noteikts:

“Par profesionālās un interešu izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

6.1. augstākā izglītība un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;

6.2. trešā līmeņa profesionālā kvalifikācija un augstākā pedagoģiskā izglītība vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;

6.3. Latvijas Amatniecības kameras piešķirta amatnieka kvalifikācija, kas atbilst meistara līmenim, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta studiju programmas daļa vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā un augstākā pedagoģiskā izglītība, vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā;

6.4. augstākā pedagoģiskā izglītība un speciālā pedagoga vai speciālās izglītības skolotāja kvalifikācija un mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija, kas atbilst mācību priekšmeta vai moduļa jomai profesionālās pamatizglītības programmu īstenošanai speciālās izglītības iestādē.”

Tā kā esat norādījusi tikai varbūtēju informāciju par jautājumā minētā profesionālā mācību priekšmeta pedagoga iegūto izglītību, varu sniegt tikai vispārīgu atbildi. Ja pedagoga iegūtā izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst Izglītības likuma 48. pantā un minēto Ministru kabineta noteikumu 6. punktā noteiktajam, tad profesionālo priekšmetu pedagogam ir tiesības strādāt profesionālās vidējās izglītības iestādē. Ja jums ir pietiekams dokumentārs pamats uzskatīt – kāda pedagoga iegūtā izglītība un profesionālā kvalifikācija ir neatbilstoša –, iesaku vispirms sazināties ar atbilstošās izglītības iestādes vadītāju, kā arī varat vērsties ar iesniegumu Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD), kas to izvērtēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas