E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30724
Lasīšanai: 3 minūtes

Par saules paneļu uzstādīšanu

J
jautā:
15. oktobrī, 2023
Līga

Privātmāja (kopīpašums); četri dzīvokļi; četri īpašnieki. Viens no kopīpašniekiem vēlas uzstādīt sev saules paneļus un pieteikties valsts atbalsta finansējumam. Nākamgad divi kopīpašnieki arī vēlas pāriet uz saules paneļu izmantošanu. Vai šie pārējie kopīpašnieki: 1) varēs likt saules paneļus; 2) varēs arī pretendēt uz valsts līdzfinansējumu? Objekts (māja) ir viens, un atbalsts vienam jau piešķirts, bet kā ar pārējiem kopīpašniekiem?

A
atbild:
20. oktobrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore
SIA “Vides investīciju fonds”
Toms Blumbergs, projektu vadītājs

Cik noprotams no jautājuma, katram kopīpašniekam atsevišķā lietošanā ir dzīvoklis, kam ir savs elektropieslēgums, t. i., tas nav kopīgs visai mājai, tātad to var uzstādīt arī citiem dzīvokļiem, bet šī iespēja ir atkarīga arī no jau uzstādīto paneļu jaudas. Lai pieslēgtu saules paneļus, būs nepieciešama pārējo kopīpašnieku piekrišana (Civillikuma 1068. panta otrā daļa).

Valsts atbalsts “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai” paredzēts tikai mājām kopumā, nevis atsevišķiem daudzdzīvokļu mājas dzīvokļiem.

Uz atbalstu programmā atsevišķi par pretendēt individuālās dzīvojamās mājas īpašnieks, katras atsevišķās rindu mājas sekcijas īpašnieks vai katras dvīņu mājas puses īpašnieks.

Daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki uz valsts atbalstu var pretendēt ar kopīgu mājas saules elektrostacijas risinājumu koplietošanas vajadzībām. Atsevišķi dzīvokļa īpašniekam atbalsts nav paredzēts ne pirmajam pieteikuma iesniedzējam, ne arī otrajam un trešajam.

Vairāk par programmu var lasīt Ministru kabineta noteikumos Nr. 150 “Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai nolikums”.

Par saules paneļu uzstādīšanu vairāk var uzzināt arī publikācijā “Palielināts finansējums un pilnveidoti atbalsta programmas nosacījumi atjaunojamo energoresursu izmantošanai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas