SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi

Maina sistēmu, kā glabās valsts naftas produktu drošības rezerves

Stājas spēkā 10.01.2024.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Lai ieviestu naftas produktu drošības rezervju jauno pārvaldības modeli un izpildītu Enerģētikas likuma prasības, 10. janvārī stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par valsts īpašumā esošo naftas produktu apmēru, pakalpojuma maksas apmēru un tās aprēķināšanas, maksāšanas un administrēšanas kārtību.

2024. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Enerģētikas likumā, kas nosaka pakāpenisku pāreju uz valsts naftas drošības rezervju jauno pārvaldības modeli. Tas paredz, ka līdz 2029. gadam drošības rezerves pilnībā ir jāiegādājas valsts īpašumā, bet centrālās krājumu uzturēšanas struktūras uzdevumus, veicot publiskos iepirkumus par iespēju pirkt komersantu naftas produktu krājumus, Būvniecības valsts kontroles biroja vietā pilda SIA “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor”.

Grozījumi Enerģētikas likumā ieviesti ar mērķi palielināt Latvijas tautsaimniecības un enerģētisko drošību un izveidot ilgtermiņā izmaksu ziņā lētāku valsts naftas drošības rezervju izveides modeli, akcentē Ekonomikas ministrija.

Pārveido valsts nodevas sistēmu

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 29 “Valsts īpašumā esošo naftas produktu apmēra un pakalpojuma maksas apmēra un tās aprēķināšanas, maksāšanas un administrēšanas noteikumi” izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 72. panta trešo un ceturto daļu un 72.¹ panta sesto daļu.

Ministru kabinets ar šiem noteikumiem nosaka:

  • drošības rezervju apmēru;
  • drošības rezervju pakalpojuma maksas apmēru un tās aprēķināšanas, maksāšanas un administrēšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā pārvaldītājs īsteno drošības rezervju pakalpojuma maksas piespiedu izpildi; 
  • nokavējuma naudas apmēru, tās maksāšanas un administrēšanas kārtību;
  • kārtību, kādā tiek administrēts drošības rezervju uzkrāšanas fonds un segti pārvaldītāja izdevumi;
  • iestādi, kuras padotībā atrodas pārvaldītājs, un tās formu attiecībā uz Enerģētikas likuma 72. panta otrajā daļā minēto uzdevumu izpildi.

MK noteikumi Nr. 29 paredz līdzšinējo valsts nodevas sistēmu, lai izveidotu un uzturētu naftas produktu rezerves, pārveidot par pašfinansējošu modeli ar pakalpojuma maksu, ar kuru faktiski tiek finansēta valstij piederošo drošības rezervju iegāde, uzturēšana un rotācija, paskaidro Ekonomikas ministrija. Tas nozīmē, ka naftas produktu drošības rezerves turpmāk piederēs valstij, kas stiprinās to piegādes drošību un savlaicīgu naftas produktu pieejamību krīzes gadījumā, kā arī valsts kopējo noturību pret apdraudējumu.

Ieviešot valsts naftas drošības rezervju jauno pārvaldības modeli, prognozējams, ka turpmākajos desmit gados valsts ietaupījums būs vairāk nekā 500 miljonu eiro apmērā.

Rezerves paredzētas krīžu pārvarēšanai

Latvijas naftas produktu drošības rezerves, kas atbilst vismaz dienas vidējā tīrā importa daudzumam 90 dienu laikā, tiek veidotas atbilstoši Eiropas Padomes 2009. gada 14. septembra Direktīvas 2009/119/EK, ar ko dalībvalstīm uzliek pienākumu uzturēt jēlnaftas un/vai naftas produktu obligātās rezerves, prasībām.

Valsts naftas produktu drošības rezerves ir paredzētas gan enerģētikas, gan citu krīžu pārvarēšanai nacionālās drošības ietvaros, jo nodrošina dažādām lietotāju grupām naftas produktu (piemēram, dīzeļdegvielas) pieejamību, kad valstī ir būtiski ierobežota ikdienišķa apgrozība (piemēram, nepārvarami traucētas apgādes ķēdes, un tirgus komersanti nespēj importēt jaunus apjomus).

Vairāk informācijas pieejams Ekonomikas ministrijas mājaslapas sadaļā “Naftas drošības rezerves”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI