E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30543
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Kāda būs nekustamā īpašuma vērtība, lai maksātu IIN

J
jautā:
21. septembrī, 2023
Anda

Labdien! Kopīpašums – zeme (domājamās daļas) ar vienu kadastra nr. – pieder vairākiem īpašniekiem (fiziskajām personām). Viens no kopīpašniekiem ir miris, un viņa mantinieks mantoja nekustamā īpašuma domājamo daļu. Saņemot mantojuma apliecību, īpašuma domājamai daļai tika noteikta jauna ieguves vērtība, kas ir lielāka nekā kadastra vērtība. Visi kopīpašnieki veica kopīpašuma sadali reālās daļās (ar trim kadastra nr.) un vienojās, ka katram pieder reāls īpašums ar atsevišķu kadastra nr. Vai pie mantojuma ieguves noteiktā vērtība (lielāka nekā kadastra vērtība), kas bija domājamām daļām, attieksies (pāries) arī uz reālo īpašumu un varēs tikt piemērota ienākuma noteikšanai, ja īpašums tiktu pārdots, lai pareizi aprēķinātu maksājamo IIN, ja tādas saistības rastos?

A
atbild:
16. oktobrī, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Linda Eglīte, zvērināta notāre

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 35. punktu mantojuma lietā mantinieks var pievienot arī mantinieku noteiktu mantojamās mantas novērtējumu (tirgus vērtību), ja mantiniekus neapmierina novērtējums, kas veikts saskaņā ar minētajiem noteikumiem (attiecībā uz nekustamo īpašumu – kadastrālā vērtība). Par mantojamās mantas vērtību tiks uzskatīts mantojuma lietā iesniegtais augstākais novērtējums.

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikumiem attiecībā uz nekustamā īpašuma pārdošanu ienākumi no kapitāla pārdošanas tiek aplikti ar kapitāla pieauguma nodokli. Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Mantojuma apliecībā norādītā vērtība (konkrētajā gadījumā – mantinieka noteiktā jaunā ieguves vērtība, kas ir lielāka nekā kadastrālā vērtība) tiks uzskatīta par mantotā nekustamā īpašuma iegādes vērtību likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē. Tātad arī nekustamā īpašuma sadales rezultātā iegūta īpašuma pārdošanas gadījumā lasītājam (mantiniekam/pārdevējam) ir jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai deklarētu pārdošanas darījumu, kur tiks precīzi aprēķināts maksājamā nodokļa apmērs vai konstatēts izņēmuma gadījums, kad kapitāla pieauguma nodoklis saskaņā ar likumā noteikto nav jāmaksā. Konkrētajā gadījumā, vēršoties Valsts ieņēmumu dienestā, mantiniekam noteikti jāņem līdzi visi nekustamā īpašuma iegādi apliecinošie dokumenti, lai izskaidrotu un pierādītu īpašuma iegūšanas secību un lai Valsts ieņēmumu dienests ņemtu vērā mantinieka noteikto mantojamā īpašuma vērtību ienākuma noteikšanai attiecībā uz sadales rezultātā iegūta īpašuma pārdošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 228 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas