E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30280
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai students var saņemt pašvaldības sociālo palīdzību

J
jautā:
23. augustā, 2023
Vija

Sveiki! Vai persona, kura studē, dzīvo studentu dienesta viesnīcā (izmaksas – aptuveni 100 eiro), strādā pusslodzes darbu uz pārbaudes laiku, kur alga ir, kā persona apgalvo, zema, un kuras vienīgie ienākumi ir nelielā alga, var saņemt palīdzību? Vai var saņemt kādu no šiem palīdzības veidiem – pamata sociālās palīdzības pabalstu, trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu? Vai ir kāds cits pabalsts, atbalsts, kuru šī persona var saņemt? Personai nav invaliditātes un ir pāri 30 gadiem.

A
atbild:
04. septembrī, 2023
Labklājības ministrija
Alīna Klimone, Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta vecākā eksperte

Studentu viesnīcas istaba ir studenta mājoklis uz sociālās palīdzības pieprasīšanas brīdi. Neviens normatīvais akts nenosaka, ka studentiem nav iespējas saņemt sociālo palīdzību. Studentam ir tiesības vērsties sociālajā dienestā un lūgt izskatīt iespēju saņemt sociālo palīdzību, bet jāņem vērā, ka sociālo palīdzību un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu piešķir atbilstoši personas deklarētajai dzīvesvietai, vērtējot faktisko sociālo un materiālo situāciju.

Ja studentam ir noslēgts īres līgums par kopmītnes istabas īri, kurā ir noteikta istabas platība, noteikti maksājumi, kuri jāveic, dienests var vērtēt arī mājokļa pabalsta piešķiršanas iespēju. Dienests šādā gadījumā analizēs īres līguma būtību, proti, vai var veikt aprēķinu, vai ir norādīti visi parametri, kurus iekļauj mājokļa pabalsta apmēra aprēķina formulā, vai students istabā dzīvo viens, vai ir deklarēts pēc faktiskās dzīvesvietas adreses utt.

Trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un sociālās palīdzības pabalstus piešķir pašvaldības sociālais dienests atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas