E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29917
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par dāvinājuma līguma saturu un tiesiskajām sekām nākotnē

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Regīna

Manā īpašumā ir zemesgabals lauku apvidū. Uz tā ir uzbūvēta dzīvojamā māja un saimniecības ēka ar pirti. Šo saimniecības ēku ar pirti gribu uzdāvināt cilvēkam, kurš man dzīvē ir daudz palīdzējis. Vai pēc viņa nāves to mantos viņa meita? Ja notiks pārdošana, vai man kā zemes īpašniecei būs pirmpirkuma tiesības? Vai šo saimniecības ēku var dāvināt bez zemesgabala? Paldies!

A
atbild:
24. jūlijā, 2023

Brīdī, kad tiek parakstīts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā, dāvinātājs vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks un ar to vairs nevar brīvi rīkoties.

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Tas ir noteikts Civillikuma 994. pantā. Tas nozīmē arī to, ka nekustamajam īpašumam, kuru jūs vēlaties dāvināt, ir jābūt ierakstītam zemesgrāmatā.

Lai dāvinājums būtu spēkā, tas jāpieņem apdāvināmajam vai viņa vietniekam. Izsakot piekrišanu dāvinājumu pieņemt, apdāvinātais, kā arī viņa mantinieki iegūst tiesību prasīt tiesas ceļā dāvanas nodošanu tiklab no dāvinātāja, kā arī no viņa mantiniekiem (atbilstoši Civillikuma 1915. pantā noteiktajam).

Dāvināto īpašumu mantos apdāvinātās personas mantinieki vai testamentā vai mantojuma līgumā nosauktās personas. Mantinieku sarakstu iepriekš paredzēt nav iespējams, jo Civillikumā ir paredzēti trīs mantošanas veidi: līgumiskā, testamentārā un likumiskā mantošana.

Jums ir tiesības dāvinājuma līgumā noteikt pirmpirkuma tiesības uzdāvinātajam nekustamajam īpašumam, atrunāt zemes īres maksas apmēru vai atbrīvojumu no tās (zeme, uz kuras atrodas ēkas), kā arī citus nosacījumus. Tādā gadījumā atbilstoši Civillikuma 1928. un 1929. pantā noteiktajam tas būs dāvinājuma līgums ar uzlikumu.

Vairāk par to, kas jāzina, slēdzot dāvinājuma līgumu, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā.

Ja jums rodas šaubas par dāvinājuma līguma saturu un tā tiesiskajām sekām, tad dāvinājuma līgumu ir ieteicams slēgt pie notāra. Notāru kontakti ir pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 187 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas