E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31854
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā noslēgt dāvinājuma līgumu par zemi

J
jautā:
17. februārī, 2024
RŪTA

Labdien! Māte vēlas meitai pārrakstīt zemi. Kas jādara, kurp jādodas, kādas nodevas jāmaksā, lai nokārtotu dokumentus?

A
atbild:
20. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Visticamāk, jūsu gadījumā tiks slēgts dāvinājuma līgums. Civillikuma 1912. pants nosaka: “Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību.”

LV portāls ir skaidrojis, ka pastāv trīs dāvinājuma veidi: parasts dāvinājums, par kuru nekas netiek prasīts pretī, dāvinājums ar uzlikumu, kas, saņemot dāvinājumu, paredz atsevišķus nosacījumus vai līgumā ietvertu pretpienākumu, un dāvinājums atlīdzības nozīmē, ko piešķir kā atlīdzību par izdarītiem pakalpojumiem. Tas, kurš dāvinājuma veids ir piemērotākais, atkarīgs no situācijas.

Atbilstoši Civillikumam visi līgumi, kuru priekšmets ir nekustamais īpašums un kuri ierakstāmi zemesgrāmatā, ir noslēdzami rakstiskā formā. Līgumu var taisīt trijos veidos:

  • kā privātu līgumu;
  • kā privātu līgumu, uz kura zvērināts notārs apliecinājis līdzēju parakstu īstumu;
  • kā notariālo aktu.

Privāta līguma gadījumā dāvinājuma līgumu sastāda tik eksemplāros, cik līdzēji nolemj un tos paraksta. Jāņem vērā – šādā gadījumā, ja abi līdzēji savus eksemplārus pazaudē, vēl kādu līguma oriģinālu nav iespējams iegūt.

Dāvinājuma līgumu ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu. Notārs ir neitrāla persona, kurai jāievēro abu pušu intereses, jāizskaidro darījuma tiesiskās sekas un tiesu prakse. Viens no parakstītajiem dāvinājuma līguma eksemplāriem glabāsies notāra arhīvā, un līdzējiem vienmēr būs iespēja saņemt vēl kādu dāvinājuma līguma izrakstu, ja iepriekš izsniegtais izraksts būs nozaudēts.

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Noteikumu 6. punkts nosaka: “Notariālā akta taisīšana par darījumu ir 0,5% no darījuma summas, bet ne mazāk kā 80 eiro (taksē ietilpst zvērināta notāra atlīdzības takse par šo noteikumu 33., 45., 46., 47., 47.3, 51., 53.1, 53.2 un 53.3 punktā minēto amata darbību).”

Dāvinājuma līgumā var norādīt nekustamā īpašuma vērtību, lai zemesgrāmatā būtu iespējams aprēķināt valsts nodevu. Ja vērtība dāvinājuma līgumā netiek norādīta, valsts nodevu zemesgrāmatā rēķina, ņemot vērā īpašuma kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 6. punktu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu dāvinājuma gadījumā nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Zemesgrāmatu likuma 107. pants nosaka, kādos apmēros iekasē kancelejas nodevas.

Lai uzzinātu potenciālās izmaksas, kas saistītas ar jūsu nekustamā īpašuma dāvinājumu, iespējams izmantot zemesgrāmatas nodevas kalkulatoru, kas pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas