E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29843
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pedagoga privātpraksei vajag sertifikātu un licenci

J
jautā:
05. jūlijā, 2023
Elizaveta

Labdien! Man radās jautājums par ienākumiem. Situācija ir šāda: students piepelnās, mācot bērniem svešvalodas. Kā viņam tādā gadījumā legalizēt savus ienākumus? Ja students saņem līdz 500 eiro mēnesī uz bankas kontu, vai viņam ir jāmaksā nodokļi un kaut kur jāreģistrē savs darbības veids? Cik man zināms, tad repetitoram jāreģistrējas kādā portālā kā saimnieciskās darbības veicējam. Turklāt, ja mēs runājam par pasniegšanu, viņam nepieciešams iegūt diplomu par pedagoģisko izglītību (varu kļūdīties). Bet tad rodas jautājums – vai to var izdarīt students, kurš studē universitātē citā virzienā, ne pedagoģiskajā? Kā studentam šajā gadījumā legalizēt savus ienākumus, un kas var draudēt, ja to nedara? Jau iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
24. jūlijā, 2023
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Pedagogs ir persona, kurai ir normatīvajos aktos noteiktā izglītība un profesionālā kvalifikācija un kura piedalās izglītības programmas īstenošanā izglītības iestādē vai sertificētā privātpraksē. Arī tā saucamie repetitori, mājskolotāji vai privātskolotāji nodarbojas ar pedagoģisko darbību, tādēļ tiesiskai pedagoga darbībai viņiem ir jāsaņem pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikāts un jālicencē attiecīgā izglītības programma pašvaldībā.

Īstenojot neformālās izglītības programmu pieaugušajiem, pedagoģiskā izglītība nav vajadzīga, savukārt interešu izglītības pedagogiem nepieciešama vai nu augstākā pedagoģiskā izglītība (vai uzsāktas pedagoģijas studijas), vai apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma, iegūstot sertifikātu pedagoģijā (visi noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju noteikti Ministru kabineta 2018. gada 11. septembra noteikumos Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”.

Sertifikātus pedagoga privātprakses uzsākšanai bez maksas izsniedz Izglītības kvalitātes valsts dienests. Informācija par sertifikāta izsniegšanas kārtību atrodama Izglītības kvalitātes valsts dienesta tīmekļvietnē: https://www.ikvd.gov.lv/lv/pedagoga-privatprakse.

Ņemot vērā, ka pedagoga privātprakse ir personas saimnieciskā darbība, kuras rezultātā tiek saņemti ienākumi, pedagogam privātprakses veikšanai un samaksas saņemšanai ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, piemēram, kā saimnieciskās darbības veicējam, lai no gūtajiem ienākumiem maksātu valstī noteiktos nodokļus.

Pēc pedagoga privātprakses sertifikāta saņemšanas pedagogam ir jāsaņem licence interešu izglītības programmas īstenošanai vai atļauja neformālās izglītības programmas īstenošanai pašvaldībā, kurā notiek pedagoģiskā darbība vai kurā dzīvo pedagogs.

Pedagogu, kurš ar privātpraksi nodarbojas bez sertifikāta, var administratīvi sodīt. Atbilstoši Izglītības likuma 65. pantā noteiktajam par pedagoga privātpraksi bez normatīvajos aktos noteiktā sertifikāta piemēro naudas sodu no desmit līdz divdesmit naudas soda vienībām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas