E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29562
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Vai ieturējumi no darba samaksas veikti korekti

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Egīls

Labdien! Zvērināts tiesu izpildītājs manam darba devējam devis rīkojumu veikt ieturējumus 30% apmērā no man izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 3. punktu). Rīkojuma precizējumā papildus norādīts, ka man katru mēnesi saglabājami naudas līdzekļi nevis 620 EUR, bet gan tikai 445,83 EUR apmērā, jo darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi minimālās mēneša darba algas apmērā tiekot saglabāti citā parādnieka ienākumu gūšanas vietā. Cita ienākumu gūšanas vieta manā gadījumā ir VSAA izmaksātā invaliditātes pensija, kura ir 174,17 EUR liela. Vai šāda tiesu izpildītāja prasība ir likumīga un saistoša darba devējam?

A
atbild:
03. jūlijā, 2023

Ieturējumu veikšana no darba samaksas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta noteikumiem:

(1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura dēļ radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, tad darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa nosaka: vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.

Pirmšķietami tiesu izpildītājs konkrētajā situācijā ir rīkojies korekti.

Veicot ikmēneša ieturējumus no darba samaksas, naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā ir saglabājami vienā darbavietā jeb vienā ienākumu gūšanas vietā (kopsummā, ja ir vairākas darbavietas) – 445,83 eiro + 174,17 eiro = 620 eiro, kas ir valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 254 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas