E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26740
Lasīšanai: 2 minūtes

Par atvaļinājuma piešķiršanu, ievērojot Darba likumu, lemj darba devējs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2022
Inga

Labdien! Strādāju maiņu darbu: pēc nostrādātas diennakts divas diennaktis ir brīvas. Maiņa man bija 1. jūlijā, vēlējos doties atvaļinājumā, sākot ar 4. jūliju, kad man būtu bijusi nākamā maiņa. Darba devējs uzskata, ka atvaļinājums ir jāņem jau 2. jūlijā, sliktākajā gadījumā 3. jūlijā, kam es negribētu piekrist, jo tās ir manas brīvdienas pēc nostrādātas diennakts. Paldies par atbildi.

A
atbild:
25. jūlijā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Darba likuma 150. panta pirmā daļa noteic, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku.

No sniegtā situācijas apraksta var secināt, ka atvaļinājuma grafiks nav sastādīts. Tādējādi jums ir jāraksta iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu, norādot savas vēlmes.

Darba likuma 150. panta otrā daļa noteic, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes. Tas nozīmē, ka atvaļinājumu piešķir un gala vārds par tā piešķiršanu ir darba devējam. Darba devējam pirms lēmuma pieņemšanas ir jāņem vērā darbinieka vēlmes, taču, ja tas netiek darīts, tad lēmums ir jāpamato. Darba devējam ir jāspēj pamatot ikvienu lēmumu, lai strīda gadījumā (un pierādīšanas pienākums ir darba devējam) pierādītu, ka nav aizskartas darbinieka tiesības (piemēram, nevienlīdzīga attieksme, atšķirīga attieksme u. c.). Tas nozīmē, ka darba devējs, ja tam ir atbilstošs pamats, var neņemt vērā darbinieka vēlmes, paskaidrojot iemeslus. Katrā ziņā darba devējs nav tiesīgs atteikt, nepastāvot pamatotam iemeslam.

Līdztekus vēršu uzmanību, ka Darba likums nenoteic nekādus ierobežojumus, nosacījumus tam, cik dienu pirms vai pēc maiņas ir jāpiešķir atvaļinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas