E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26266
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Zemes lietojuma veida maiņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2022
Sarmīte

Labdien! Man ir lauksaimniecības zeme, kurā jau ir ieaudzis mežs (apmēram 15 gadus vecs). Pašvaldība katru gadu aprēķina papildu nodokli par neapstrādāto zemi, apgalvo, ka LAD viņiem sniedz ziņas. Kur man ir jāvēršas vispirms, lai lauksaimniecības zemi pārvērstu par mežu? Pašvaldība sūta uz Zemes dienestu, tie atpakaļ uz pašvaldību. Un vai pašvaldība pati nevar rosināt zemes lietošanas mērķa maiņu saskaņā ar MK noteikumu Nr. 496 18. punktu?

A
atbild:
22. maijā, 2022
Zemkopības ministrijas
Meža departaments

Svarīgi ir izvērtēt, vai ar kokiem apaugusī lauksaimniecības zeme atbilst meža kritērijiem. Lai to izvērtētu, pēc padoma var vērsties Valsts meža dienestā (VMD), Meža konsultāciju pakalpojumu centrā, kā arī pie meža inventarizācijas veicējiem.

Ja meža nosacījumiem atbilstošā lauksaimniecības zemē ir plānots veikt zemes lietojuma veida maiņu (pārveidot par mežu), nepieciešams vērsties VMD un veikt platības reģistrēšanu Valsts meža reģistrā (VMR).

Fiksēt dabā reālo situāciju var, veicot meža inventarizāciju vai iesniedzot Valsts meža dienestam pārskatu par meža ieaudzēšanu. Meža ieaudzēšanas kārtība noteikta Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumos Nr. 308 “Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi”.

Informāciju, ko meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sniedz pārskatā VMD, regulē Ministru kabineta 2016. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 384 “Meža inventarizācijas un Meža valsts reģistra informācijas aprites noteikumi”. Atbilstoši šo noteikumu 58. punktam meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs VMD iesniedz ieaudzēšanas pārskatu, norādot konkrētus rādītājus, kā arī pievieno zemes robežu plāna vai situācijas plāna kopiju ar atzīmētu ieaudzēto platību. Pārskatā par meža ieaudzēšanu tiek norādīta visa nepieciešamā informācija, lai VMD reģistrētu platību (kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēta kā mežs) MVR. Noteikumu 59. punktā ir noteikts, ka minēto pārskatu iesniedz par tādas mežaudzes ieaudzēšanu, kuras augstums nepārsniedz 10 metrus, un pārskatā minēto informāciju pielīdzina ieaudzētas mežaudzes inventarizācijas datiem.

Svarīgi! Ar mežu aizaugušas lauksaimniecības zemes reģistrēšana par mežu ir zemes lietošanas veida maiņa, nevis zemes lietošanas mērķa maiņa, un uz šo darbību neattiecas Ministru kabineta noteikumi Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 206 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas