E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26189
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Valsts amatpersonas tiesības savienot amatu ar citu amatu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2022
Diāna

Labdien! Situācija: IeM amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi ir zemnieku saimniecības īpašnieks. Minētā amatpersona ir reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicējs. Saimnieciskās darbības ietvaros tiek gūti ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas. Vai ir nepieciešams saņemt iestādes vadītāja rakstveida atļauju amatu savienošanai, ja minētā amatpersona savā īpašumā esošajā zemnieku saimniecībā ieņems traktortehnikas vadītāja amatu, par ko arī saņems algu? Jau iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
20. maijā, 2022

Valsts amatpersonai ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi, vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā, vai reģistrējoties Valsts ieņēmuma dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, ja likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” (turpmāk – IKNL) vai citā normatīvajā aktā nav paredzēti valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Valsts amatpersonām IKNL 6. pantā ir noteikti vispārējie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi, savukārt 7. pantā speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Valsts amatpersonai, kurai IKNL 7. pantā noteikti speciālie amatu savienošanas ierobežojumi, ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, ja šīs darbības ietvaros tiek gūti ienākumi tikai no lauksaimnieciskās ražošanas, mežizstrādes, zvejniecības, lauku tūrisma, prakses ārsta profesionālās darbības vai prakses veterinārārsta profesionālās darbības.

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi papildus IKNL 6. panta ceturtajā daļā noteiktajam var savienot savu amatu tikai ar:

  • amatu arodbiedrībā – bez rakstveida atļaujas saņemšanas;
  • citu amatu, uzņēmuma līgumu, pilnvarojuma izpildi vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli”, ja šī savienošana nerada interešu konfliktu un ir saņemta publiskas personas iestādes vadītāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida atļauja.

Ievērojot minēto, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersonas amatu ar speciālo dienesta pakāpi var savienot ar saimniecisko darbību viņa īpašumā esošajā zemnieku saimniecībā t.sk. veikt savas zemnieku saimniecības traktortehnikas vadītāja pienākumus un, ja šīs darbības ietvaros tiek gūti ienākumi tikai no lauksaimnieciskās ražošanas, mežizstrādes, zvejniecības, lauku tūrisma, amata savienošanai nav nepieciešama rakstveida atļauja. Savukārt, ja šīs zemnieku saimniecības saimnieciskās darbības ietvaros ienākumi tiek gūti arī no citiem saimnieciskās darbības veidiem, saimnieciskās darbības, t.sk. veicot traktortehnikas vadītāja pienākumus, savienošanai ar valsts amatpersonas amatu nepieciešams saņemt iestādes vadītāja rakstveida atļauju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 191 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas