E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31432
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piemaksa amatpersonai par darbinieka aizvietošanu

J
jautā:
08. janvārī, 2024
Valentīna

Ja struktūrvienības vadītājs aizvieto savu darbinieku, vai viņam ir iespēja saņemt piemaksu par aizvietošanu (it kā KNAB kursos tika izskaidrots, ka tas nav iespējams)?

A
atbild:
25. janvārī, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts kancelejas ieskatā piemērotāka būtu piemaksa par papildu pienākumu pildīšanu, jo struktūrvienības vadītājs ir atbildīgs par visas struktūrvienības darbu. Vienlaikus, pildot papildu pienākumus, tostarp sava padotā, vadītāja veicamo uzdevumu apjoms var pieaugt.

Jāņem vērā, ka piemaksas par papildu darbu būtība ir atlīdzība par papildu pienākumu pildīšanu, kam jābūt reālam, novērtējamam un pierādāmam faktam. Papildu pienākumu pildīšana var rasties, pildot prombūtnē esoša darbinieka pienākumus vai veicot pienākumus ārpus amata aprakstā noteiktajam. Par papildu darbu uzskatāms arī palielināts darba apjoms un intensitāte, kas veidojas, pildot cita amata ar identisku amata aprakstu pienākumus. Apjomu, kādā veidojas papildu slodze, var novērtēt tiešais vadītājs, pārzinot nodarbināto darba ikdienu un atbildot par tās organizāciju. Nav pamata uzskatīt, ka vienīgi darbs, kas ietver cita veida pienākumus nekā nodarbinātā amata aprakstā minētie, uzskatāms par papildu darbu.

Piemaksas kārtību nosaka Atlīdzības likuma 14. panta pirmā daļa: amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30 procentu apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku) vai pilda vēl citus pienākumus. Piemaksas apmēru, tās noteikšanas pamatojumu, kā arī laikposmu, uz kuru nosakāma piemaksa, reglamentē attiecīgā institūcija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas