E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9006
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbnespējas lapas apmaksa darbiniecei, kas atgriezusies no BKA

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2016
Pēteris

Darbiniekam bērna kopšanas atvaļinājums ir piešķirts līdz 2014.gada 3.februārim un ar 4.februāri darbiniekam būtu jāatsāk strādāt. Darba nespēja iestājusies 2014.gada 3.februārī (bērna kopšanas atvaļinājuma pēdējā dienā) un turpinās līdz 2014.gada 12.februārim. Par kādu periodu šajā gadījumā darba devējam ir jāizmaksā darbiniekam slimības nauda? No kura brīža šai gadījumā tiek skaitīta darbnespējas otrā diena?

A
atbild:
10. martā, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.panta pirmā daļa nosaka kārtību, kādā darba devējam jāapmaksā darbnespējas periods, proti: „Darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegtu darbnespējas lapu apliecināta pārejoša darba nespēja (izņemot darba nespēju, kas saistīta ar grūtniecību un dzemdībām un slima bērna kopšanu), izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā — par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.”

Konkrētajā gadījumā Darba inspekcijas ieskatā ir jāizvērtē darbnespējas lapas izsniegšanas pamatojums konkrētā datumā, proti, 3.02.2014. kontekstā ar slimības naudas izmaksāšanas mērķi. Proti, jāatceras, ka slimības nauda tiek izmaksāta gadījumos, kad darbinieks neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darba gūstamos ienākumus. Tādējādi periodā, kad darbinieks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, viņš neveic savus darba pienākumus un arī nezaudē algotā darba ienākumus.  

Gadījumā ja darbnespējas lapa 3.04.2014. izsniegta pamatoti, tā turpinās līdz 12.02.2014. Darba inspekcijas ieskatā darba devējam jāapmaksā darbnespējas periods no 4.03.2014. līdz 12.02.2014. Šādā gadījumā par darbnespējas otro dienu Darba inspekcijas ieskatā uzskatāms 4.03.2014.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas