E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12936
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Ja rokdarbus gatavo pārdošanai, jāreģistrē saimnieciskā darbība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2017
Laura

Sveicināti! Īsti nezinu, vai pareizi vēršos pēc konsultācijas, bet vēlos noskaidrot, vai un kā ir iespējams nokārtot pirmās grupas invalīdam dokumentus, lai varētu tirgot paša darinātus rokdarbus, lai tas būtu oficiāli un visām instancēm, kas to regulē, un likumam atbilstoši? Vai, to nokārtojot, zaudē/samazina invaliditātes pabalstu, pensiju?

A
atbild:
10. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodarbojoties ar saimniecisko darbību un gūstot ienākumus, tiesības uz invaliditātes pensiju vai pabalstu netiek zaudētas. 

Kas attiecas uz pašas darināto rokdarbu tirgošanu, ja tas notiek regulāri, Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē saimnieciskā darbība un jāizvēlas nodokļu režīms.

Par vienkāršu nodokļu režīmu tiek uzskatīta patentmaksa. Tā ir jāsamaksā par vienu, trim vai sešiem kalendāra mēnešiem vai par gadu. Patentmaksas apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 1531 “Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā”.

Tiesa, ja darinājumu nav daudz, ieņēmumi nelieli, arī patentmaksa rokdarbniecei tomēr var likties pārāk augsta (43 eiro mēnesī, Rīgā – 57 eiro).

Iespējams, izdevīgāk izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) – 23% no ienākumiem (jo ar nodokli apliekamā summa veidojas, no ieņēmumiem atskaitot saimnieciskās darbības izdevumus, piemēram, par materiāliem).

Ja vēlaties nodarboties ar saimniecisko darbību, nodokļu maksāšanas jautājumi jākārto Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas mājaslapā. VID mājaslapā ir arī apkopota informācija saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas