E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12777
Lasīšanai: 3 minūtes

No vidējās iemaksu algas aprēķina perioda izslēdz darbnespējas lapas B laiku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2017
Marta Grāvīte

3 mēnešus no laika, par kuru aprēķina bērna kopšanas pabalstu, esmu bijusi uz slimības lapas (A lapa + B lapa). Kā tas ietekmēs pabalsta apmēru? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
15. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu nerēķina no algas. Tas ir visiem mazuļu vecākiem vienāds – 171 eiro mēnesī. Šo pabalstu maksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam vienam no vecākiem. 

Bērna kopšanas pabalstu ir tiesības saņemt gan tiem vecākiem, kuri nav sociāli apdrošinātās personas (nav darba ņēmēji vai pašnodarbinātie), gan tiem, kuri ir sociāli apdrošinātās personas.

Ja vecāks nav sociāli apdrošinātā persona, bērna kopšanas pabalstu piešķir no bērna dzimšanas dienas datuma.

Ja vecāks ir sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), par viena un tā paša bērna kopšanu vienlaikus piešķir vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu.

Savukārt maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt topošā māte, kas ir sociāli apdrošināta – darba ņēmēja vai pašnodarbinātā. Pabalstu piešķir 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma:

  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tad tas ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad tā apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts konkrētais pabalsts.

Vidējās iemaksu algas aprēķina noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas. Tātad B lapas periods tiek izslēgts un pabalstus aprēķina no darba ienākumiem, no kuriem  jāveic sociālās iemaksas.

Par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Informācija vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas