DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijas Dabas fonds sāk šīs sezonas ainavu tūres 

FOTO no LDF arhīva

Latvijas Dabas fonds šī gada pasākumu sezonu atklāj ar putniem un mitrājiem veltītu ainavu tūri “Pavasara putni Grīvu salā” 11. maijā, no plkst. 9.30 līdz 14.30, Lubāna mitrājā. Pavasaris ir putnu riesta un ligzdošanas laiks, ko īpaši labi var novērot šajā putniem nozīmīgajā mitrājā. Pasākuma laikā interesentiem tiks dota iespēja iepazīt putnu daudzveidību Grīvu salas palieņu pļavās kopā ar ornitologu Jāni Ķuzi, kā arī uzzināt vairāk par palieņu pļavu apsaimniekošanu kopā ar “Tīravoti” saimnieku Ivaru Silkānu. Piedalīties ainavu tūrē aicināti visi interesenti, dalība pasākumā ir bez maksas, taču iepriekšēja pieteikšanās obligāta.  

Ainavu tūrē ornitologs Jānis Ķuze (Latvijas Dabas fonds) vedīs dalībniekus ekspedīcijā pa Lubāna mitrāja Grīvu salu, kur šobrīd lielās platībās tiek atjaunots mitruma režīms, kas svarīgs ne tikai putniem, bet arī retiem un aizsargājamiem augiem, abiniekiem un citām sugām. Jānis ir nodarbojies ar putnu izpēti un aizsardzību jau vairāk nekā 25 gadus un piedalījies daudzu putniem nozīmīgu dzīvotņu platību atjaunošanā, tostarp Grīvu salā.  

Palieņu atklātās ainavas piesaista daudz dažādu putnu sugu pavasara migrācijas un ligzdošanas laikā, kas tiem ir nozīmīgas atpūtas un barošanās vietas. Tāpat arī tās ir galvenās ligzdošanas vietas retajam ķikutam un aizsargājamajai griezei. Tajās ligzdo arī platknābis, prīkšķe, pļavu tilbīte, ķīvīte, melnā puskuitala, gugatnis, ormanītis, dumbrcālis u.c. putni. Lubāna mitrājā ir konstatētas vairāk nekā 250 putnu sugas, un tā ir viena no putniem nozīmīgākajām vietām valstī. Šovasar būs arī unikāla iespēja piedalīties ainavu tūrē “Nakstputnu dziesmas Grīvu salā” naktī no 8. uz 9. jūniju, kad kopā ar Jāni Ķuzi būs iespēja iepazīt upes palieni un putnu balsis tumsā.  

Dalība ainavu tūrēs – bezmaksas. Piesakies 11. maija ainavu tūrei aizpildot anketu: https://ej.uz/Grivu_Salu. Vietu skaits tūrē ir ierobežots. Pusdienās baudīsim gardu, veģetāru, lauka apstākļos gatavotu zupu.  

Latvijas Dabas fonds šajā vasarā aicinās uz ainavu tūrēm arī Randu pļavās, parkveida pļavās, piedāvās Pļavas garšu dienas un citus pasākumus. Pasākumu kalendārs pieejams šeit. 

Pasākumu organizē Latvijas Dabas fonds. Pasākums tiek rīkots projekta “LIFE MarshMeadows: Integrēta mitrzemju atjaunošana Latvijā un Lietuvā” ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienība un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Par pasākuma saturu ir atbildīgi projekta īstenotāji, un tas neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Finansētāji nenes nekādu atbildību par pasākumā atspoguļoto informāciju un tās izmantošanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI