E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12769
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pēc slimības pārbaudes laikā var uzteikt darba līgumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2017
Iveta

Noslēgts terminēts līgums (uz divām nedēļām) ar konkrētu beigu termiņa datumu, nosakot pārbaudes laiku līdz līguma termiņa beigām. Darbinieks, nostrādājot trīs darba dienas, iesniedz slimības lapu. Kādas ir tiesības šajā konkrētajā situācijā darba devējam, ja darba devējs negrib turpināt darba tiesiskās attiecības?

A
atbild:
21. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Darba likuma 46. pants nosaka, ka, noslēdzot darba līgumu, var noteikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai. Ja pārbaudes noteikšana nav norādīta darba līgumā, tas uzskatāms par noslēgtu bez pārbaudes. Pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Minētajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Šāds noteikums Darba likumā novērš tos gadījumus, kad darbinieks varētu izvairīties no pārbaudes laika un tādējādi darba devējs nevarētu izmantot savas Darba likumā noteiktās tiesības.

Faktiski likumdevējs ir paredzējis darba devējam labvēlīgu nosacījumu, ka pārbaudes termiņā netiek ieskaitīts laiks, kad darbinieks neveic darbu pārejošas darbnespējas dēļ. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja darbiniekam būs noteikts 14 dienu pārbaudes laiks, taču darbinieks, nostrādājot 3 dienas, pārejošas darbnespējas dēļ vienu darbu neveiks līdz plānotā pārbaudes laika beigām, tad viņam, atgriežoties darbā, vēl 11 dienas būs jānostrādā kā pārbaudes laiks (kura laikā jebkura no pusēm būs tiesīga darba tiesiskās attiecības vienpusēji pārtraukt).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas