E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31534
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pieļaujamais trokšņu līmenis būvdarbu laikā

J
jautā:
16. janvārī, 2024
kaimiņš

Kādi ierobežojumi remontdarbu veikšanai daudzdzīvokļu namos pastāv Latvijā? Vai ir atļauts veikt remontdarbus naktī (no plkst. 20.00 līdz plkst. 08.00), ja tas neļauj kaimiņiem pilnvērtīgi izgulēties vai priekšlaicīgi modina viņus? Cik daudzas stundas diennakts laikā ir atļauts nepārtraukti izmantot ventilatorus un citas vibrējošās iekārtas, kas var traucēt interneta un datoru darbību kaimiņu dzīvokļos un arī potenciāli pazemināt temperatūru kaimiņu dzīvokļos, tādējādi ziemā nodarot kaitējumu gan remontdarbu veicēja kaimiņiem, gan viņam pašam (ja viņa darbību dēļ citos dzīvokļos būs problēmas ar ūdensvadiem)? Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2024

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma īpašnieks, veicot remontdarbus, pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņu lielumu (vai arī attiecīgie trokšņi ir pieļaujamās robežās).

Jāpiemin, ka minētie trokšņošanas ierobežojumi (trokšņu līmenis) nav piemērojami remontdarbiem, kas tiek veikti dienas un vakara laikā (no plkst. 7.00 līdz 21.00), un būvdarbiem, kuri ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību.

Naktsmiera laikā remontdarbu veikšana, kas rada paaugstinātu trokšņu līmeni, nav pieļaujama.

Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Vairāk par trokšņu rašanās apstākļiem un to ietekmi lasiet LV portāla publikācijā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Ventilatoru un citu vibrējošu iekārtu izmantošana, ja to radītie trokšņi nepārsniedz pieļautos robežlielumus, nav ierobežojama. No jautājuma nav saprotams, kā šo iekārtu darbība var traucēt interneta un datoru darbību un pazemināt temperatūru kaimiņu dzīvokļos.

Tādējādi, ja tiks konstatēts, ka, veicot remontdarbus (kas ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību), tiek pārkāpti normatīvajos aktos noteiktie pieļaujamie trokšņu robežlielumi, tad jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā ar iesniegumu par vides tiesību pārkāpumiem un pieļaujamo trokšņu robežlielumu neievērošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas