E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11592
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Par sarkano līniju jānoskaidro vietējā pašvaldībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2017
Vita

Sveicināti! Man ir tāds jautājums – pie mūsu zemes pienāk ceļš, kas iet pa zemes īpašumiem, kas pieder fiziskām personām. Mūsu zemes gabals ir pēdējais, ceļš atduras pret mūsu zemi un ar lielu robu ieiet mūsu zemē, un uz to ir apgrūtinājums, nostiprināts zemes grāmatā. Vai mums ir tiesības šo ceļu nogriezt līdz ar mūsu zemes robežu un prasīt attiecīgajai instancei, lai pārnes sarkano līniju? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tā kā jautājumā ietvertā informācija ir pārāk vispārīga, situāciju konkrēti komentēt nav iespējams. Pirmkārt tādēļ, ka nav zināms ceļa statuss. No apraksta šķiet, ka ceļš, kas pienāk pie Jūsu zemes, varētu būt servitūta ceļš, kas ierīkots, lai nodrošinātu piekļuvi Jūsu un, iespējams, arī kaimiņu īpašumiem.

“Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna,” teikts likuma “Par autoceļiem” 6.1 pantā.

Par to, kā ierīkot ceļa servitūtu un kā no tā atteikties, varat izlasīt LV portāla rakstā „Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Savukārt sarkanā līnija, kā definēts Aizsargjoslu likumā, ”ir līnija, kas norobežo ielas vai piebrauktuves (arī inženierkomunikāciju koridoru) izbūvei nepieciešamo teritoriju, kurā nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežotas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas un ko pilsētās un ciemos nosaka vietējā pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā”.

Tādējādi, ja Jūsu minētā „sarkanā līnija” tiešām ir sarkanā līnija, tas vedina domāt par pašvaldības ceļu un pašvaldības plāniem attiecībā uz šo teritoriju. Visi jautājumi saistībā ar to ir kārtojami pašvaldībā.

P.S. Zeme zem pašvaldības ceļa saskaņā ar Zemes pārvaldības likuma 8. pantu gan būtu jāatsavina: „Ja līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai autoceļš reģistrēts kā pašvaldības vai valsts ceļš un iekļauts pašvaldības vai valsts bilancē, bet zeme zem ceļa zemesgrāmatā ierakstīta uz citas personas vārda, šī persona nedrīkst liegt pārvietošanos pa pašvaldības vai valsts ceļu. Valsts vai pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām, bet ne vēlāk kā piecu gadu laikā no šā likuma spēkā stāšanās dienas (01.01.2015. - red.) vienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa atsavināšanu un atsavina to saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu. Valsts meža zemi atsavina Meža likumā noteiktajā kārtībā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas