DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Piesaki lielās talkas aktivitāti Latvijas valsts mežos

Publicitātes foto

Lai plānoto pārgājienu vai atpūtu dabā varētu baudīt pilnvērtīgi, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina ikvienu dabā gājēju rūpēties, lai pēc meža apmeklējuma neatstātu aiz sevis neko lieku – kas uz mežu atnests, jānes atpakaļ, bet labiekārtotajās atpūtas vietās jāuztur esošā kārtība. Gatavojoties Lielajai talkai, kas šogad notiks 27. aprīlī, LVM kopā ar pārējiem Lielās talkas organizatoriem aicina pieteikt savas talkošanas vietas, reģistrējot tās tīmekļvietnē talkas.lv.

Lielās Talkas ieskandināšanas pasākumā Rīgā Mežaparkā, Kokaru zālē, pašvaldību koordinatorus uzrunāja LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre, uzsverot meža piesārņojuma problēmu: “Pēdējā gada laikā no mežiem esam izvākuši gandrīz 1724 kubikmetrus nelegālu atkritumu, kas ir ievērojami vairāk nekā gadu iepriekš. Atkritumi nodara nopietnu kaitējumu videi, kā arī to savākšanai dabā jātērē lieli līdzekļi. Tai pat laikā redzam, ka pieaug cilvēku interese par videi draudzīgu atpūtu dabā un arvien vairāk izglītības iestādes iesaistās LVM organizētās meža izziņas programmās. Īpaši jāizceļ LVM ekoprogramma bērnudārziem “Cūkmena detektīvi”, kurā šogad piedalās jau vairāk nekā 9000 bērnu no visas Latvijas, kas atklāj meža netīros noslēpumus kopā ar galveno cīnītāju par tīriem mežiem – Cūkmenu.”

Nolūkā kopā sakopt apkārtējo vidi, Lielās talkas tīmekļvietnē talkas.lv visa nākamā mēneša garumā ikvienam potenciālajam talkas dalībniekam ir iespēja reģistrēt savu izvēlēto talkošanas vietu Lielās talkas kartē. Tāpat visa mēneša garumā ir iespēja pieteikties dalībai Lielās talkas pasākumos Latvijas valsts mežos, bet ne vēlāk kā 10 dienas pirms pasākuma.

tabula

Atkritumu apjoms mežos turpina pieaugt

Pēdējo piecu gadu statistika liecina, ka praktiski visā Latvijas teritorijā nelikumīgi atstātie atkrituma apjomi mežā ir pieauguši. Lielākais atkritumu apjoms parasti vērojams pavasara un rudens mēnešos.

Visvairāk iedzīvotāji piemēslo valsts mežus ar sadzīves atkritumiem, tie sastāda gandrīz pusi jeb 46 % no kopējā atkritumu apjoma, atlikusī daļa ir būvgruži (18 %), auto riepas (16%), auto daļas (13 %) šīferis (6 %) un citi bīstamie atkritumi (2 %). “Iepriekšējos divos gados savākto atkrituma apjoma statistika liecināja, ka atkritumu apjoms mežā samazinās un likās, ka cilvēki kļūst apzinīgāki, bet 2023. gada dati diemžēl atkal ir ar augošu izvesto atkrituma apjoma tendenci un nevaram teikt, ka cilvēku apziņā būtu kaut kas būtiski mainījies. Lielās atkritumu kaudzes mežos liecina par mērķtiecīgi organizētu atbrīvošanos no atkritumiem, kas, spriežot pēc satura, visbiežāk ir atvesti ar dažādas kravnesības transportu no būvobjektiem, autoservisiem un dažādu lietoto preču tirdzniecības vietām,” skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Pēdējo piecu gadu periodā LVM savāc un izved no meža vidēji ap 1900 kubikmetriem nelikumīgi atstātos atkritumus.

Lielo talku organizē biedrība “Pēdas LV” sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži”, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību. Ar  saukli “tīri-zaļi-ilgi” ikviens Latvijas iedzīvotājs 27. aprīlī aicināts piedalīties Lielajā talkā, kas notiks jau septiņpadsmito reizi. Lielā talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI