DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP dod zaļo gaismu tirdzniecības liberalizācijas pasākumu pagarināšanai ar Moldovu

Trešdien deputāti apstiprināja tirdzniecības liberalizācijas pasākumu atjaunošanu uz vēl vienu gadu ar Moldovu un grozīja savu nostāju par tirdzniecības liberalizāciju ar Ukrainu.

ES deputāti ar 347 balsīm “par”, 117 “pret” un 99 deputātiem atturoties grozīja priekšlikumu uz vēl vienu gadu — no 2024. gada 6. jūnija līdz 2025. gada 5. jūnijam — nepiemērot ievedmuitas nodokļus un kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportam. Priekšlikums tika nodots atpakaļ Tirdzniecības komitejai sarunu uzsākšanai ar Padomi.

Noteikumi dos Komisijai pilnvaras ātri rīkoties un piemērot nepieciešamos pasākumus, ja Ukrainas importa dēļ tiktu būtiski traucēts ES tirgus vai vienas vai vairāku ES dalībvalstu tirgi, tostarp arī “stopkrānu” brīvajam importam attiecībā uz īpaši jutīgiem lauksaimniecības produktiem. EP deputāti grozīja Komisijas priekšlikumu, lai iekļautu vairāk “jutīgo” produktu grupu un mainītu gada vidējos apjomu aprēķinus.

Tāpat arī liberalizācijas pasākumi ir piesaistīti nosacījumiem, ka Ukraina ievēro demokrātijas principus, cilvēktiesības, tiesiskumu un pastāvīgi cīnās pret korupciju un organizēto noziedzību.

Atbalsts Moldovai

Atsevišķā balsojumā trešdien Parlaments ar 459 balsīm “par”, 65 “pret” un 57 deputātiem atturoties vienojās, ka visi muitas nodokļi importam no Moldovas jāatceļ vēl uz gadu.

Krievijas nelikumīgā militārā agresija pret Ukrainu ir smagi skārusi arī Moldovas Republiku, jo tās eksports lielā mērā ir atkarīgs no Ukrainas tranzīta ceļiem un infrastruktūras. Tirdzniecības liberalizācijas pasākumi ļāvuši Moldovai daļu tirdzniecības ar pārējo pasauli novirzīt caur Eiropas Savienību. Lielākā daļa Moldovas eksporta jau tagad saskaņā ar Asociācijas nolīgumu gūst priekšrocības no beznodokļu piekļuves ES tirgum.

Turpmākie pasākumi

Attiecībā uz Moldovu pasākumi jāapstiprina arī ES dalībvalstu valdībām Padomē. Jaunajiem noteikumiem būtu jāstājas spēkā nekavējoties pēc pašreizējā regulējuma termiņa beigām. Pašreizējā liberalizācija ar Ukrainu beidzas 2024. gada 5. jūnijā, bet ar Moldovu — 2024. gada 24. jūlijā. Par Ukrainu EP sarunvedēji uzsāks sarunas ar dalībvalstu valdībām.

Vispārīga informācija

ES un Ukrainas asociācijas nolīgums, tostarp padziļinātā un visaptverošā brīvās tirdzniecības zona, kopš 2016. gada ir nodrošinājis Ukrainas uzņēmumiem preferenciālu piekļuvi ES tirgum. Pēc Krievijas pilna apjoma invāzijas sākuma Eiropas Savienība 2022. gada jūnijā ieviesa autonomos tirdzniecības pasākumus, kas nodrošina visiem Ukrainas produktiem beznodokļu piekļuvi ES tirgum. Šo pasākumu termiņš tika pagarināts par vienu gadu 2023. gadā. Janvārī ES Komisija ierosināja vēl uz gadu apturēt ievedmuitas un kvotas Ukrainas un Moldovas eksportam. Krievija apzināti cenšas kaitēt pārtikas ražošanai Ukrainā un eksporta infrastruktūrai Melnās jūras reģionā, lai iedragātu valsts ekonomiku un apdraudētu globālo pārtikas drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI